Naslovna » BG špijun » PAFF od 2. do 6. septembra
PAFF 2015 - Flotel Europa
PAFF 2015 - Flotel Europa

PAFF od 2. do 6. septembra

Drugi Pančevo film festival – PAFF, međunarodni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma biće održan u Pančevu, od 2. do 6. septembra.

Na više lokacija u gradu održavaće se filmske projekcije u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe).

Reditelj, direktor i osnivač festivala Ognjen Glavonić posebno je istakao:
– Jedna od misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Naš cilj je stvaranje i animiranje nove filmske publike, one koja će na PAFF-u prvi put imati prilike da vidi drugačiju vrstu kinematografije na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora.

Direktorka fotografije, umetnička direktorka i osnivačica festivala Tatjana Krstevski govorila je o pratećem programu festivala:
– Ovogodišnji prateći program sastoji se od radionica, izložbi, tribina, koncerata. Posebno smo ponosni na gostovanje Kristijana Bergera, austrijskog direktora fotografije, poznatog po filmovima Mihaela Hanekea, nominovanog za Oskara 2010. godine, za film „Bela traka“. Berger će u okviru festivala održati masterklas otvoren za sve posetioce.

Pančevo Film Festival – PAFF ima za cilj promociju nezavisne autorske kinematografije kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

PAFF 2015

PAFF – filmski program

Drugi Pančevo Film Festival svečano će otvoriti film „Flotel Europa“ (režija Vladimir Tomić, montaža i produkcija Srđan Keča). Reč je o film eseju koji je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, u selekciji Forum. Na festivalima Crossing Europe u Austriji i BELDOCS u Srbiji dobio je nagrade za najbolji dokumentarni film.

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u šest programskih celina:

• Svetionici – takmičarski program
U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji na programu je devet dugometražnih i srednjometražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu Svetionik dodeljuje tročlani žiri.

• Rani radovi – takmičarski program
U drugoj takmičarskoj selekciji, „Rani radovi“, predstaviće se 20 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu Dimnjak kao i prošle godine dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom poznatog reditelja iz Srbije.

• Pafforama – revijalni program
Revijalni filmski program „Pafforama“ rezervisan je za filmska ostvarenja koja se obraćaju najširoj publici. Osam dugometražnih i dva kratka filma na ovogodišnjem programu pružiće uvid u presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone.

• Ponoćna jeza – revijalni program
Potpuno nova filmska selekcija ovogodišnjeg PAFF-a, „Ponoćna jeza“ donosi pet dugometražnih horor filmova, kroz ponoćne projekcije organizovane svake večeri. Selektor i gost festivala je Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade „Zlatni Melijes“ za najbolji Evropski film fantastike. Pored četiri novija ostvarenja horor žanra, biće prikazan i Richardsov film „The Last Horror Movie“ iz 2003. godine.

• Amplituda – revijalni program
Ovogodišnji program „Amplitude“ u fokus stavlja Filmski festival u Oberhauzenu, koji je jedan od najstarijih i najvažnijih festivala na svetu posvećenih isključivo kratkoj formi. Gost PAFF-a biće Lars Henrik Gass, direktor festivala. Biće prikazan izbor kratkih filmova sa ovog poznatog festivala, posle čega će biti održan razgovor sa gostom. Moderatorka razgovora i selektorka filmova je Aleksandra Sekulić.

• Grrr! program – revijalni
Ovogodišnji revijalni „Grrr! program“ biće sačinjen od izložbenog, promotivnog i filmskog dela, a u celini posvećen dešavanjima iz sveta stripa. PAFF će ove godine biti mesto svetske premijere filma „Bezango, WA“ (režija Loise Amandes i Ron Austin), koji se bavi strip scenom Sijetla i okoline. Gost programa je Pat Moriarity, strip umetnik i jedan od aktera filma. Moderator programa je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip umetnik iz Srbije.

Pančevo film festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženje građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo.

Festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Grada Pančeva. (danubeogradu.rs)

PAFF 2015