Naslovna » Izlasci » Film » Peta „Nemoguća misija“ premijerno 29. jula
Nemoguća misija – Otpadnička nacija

Peta „Nemoguća misija“ premijerno 29. jula

Premijera filma „Nemoguća misija – Otpadnička nacija“, peti nastavak čuvene franšize, zakazana je za sredu, 29. jul od 20.00, u bioskopima Cineplexx Ušće SC i Delta City.

Odlični Tom Kruz je ponovo Itan Hant, koji se suočava s najtežom nemogućom misijom do sad u još jednom nastavku uzbudljivog akcionog-triler serijala.

Potpuno tajna špijunska agencija, jedinica za nemoguće misije bila je na udaru, ali sad će biti rasformirana i to u trenutku dok se svetu sprema najopasnija pretnja do sad. Pretnja je Sindikat, neprobojna, vrhunski uigrana grupa odmetnutih špijuna koji su okrenuli leđa svojim zemljama zbog sopstvenog interesa – interesa koji preti da destabilizuje same korene civilizacije.

Za Sindikat se dugo pričalo među špijunima da je samo mit. Ali Itan Hant je upravo razotkrio neprijatnu istinu da ova otpadnička nacija ne samo da postoji već je i tempirana bomba koja preti da uništi ceo svet ako on ne učini nešto po tom pitanju. Međutim, CIA ne veruje u to i njegov tim je pod pretnjom. Ali, Itan nikad ne okreće leđa najopasnijim poslovima.

Svi kvaliteti zbog kojih je Hant postao nezamenjiv, opet će biti stavljeni na test dok se bude suočavao s najvećim neprijateljem, a to su njegova sposobnost da se namerno nađe u situacijama od kojih zastaje dah, njegova želja da dobro pobedi zlo i slično. Od Beča do Kazablanke, od aviona u letu do morskih dubina, Hant će otići do ekstremnih granica da bi pobedio najveću opasnost u njegovoj karijeri koja je na opasnosti i izgrađena. Ali najvažnije od svega, on će pokušati da uradi ono što je zaista važno: da održi lojalnost prema prijateljima i ideji koja će možda nadmudriti nemoguće.

Naslov originala: Mission: Impossible – Rogue Nation. U bioskopima od 30. jula. Scenario i režija: Christopher McQuarrie. Uloge: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Sean Harris i Alec Baldwin. Žanr: akcija. Trajanje: 130 minuta.

Redefinisan termin „nemoguće“

To je nešto što ova filmska franšiza radi otkad je uzdrmala bioskopske blagajne pre dve decenije: sa svakim novim filmom, tim koji predvodi posvećena zvezda i producent, Tom Kruz, pronašao je načine da ne izneveri, a onda i da prevaziđe očekivanja publike i to svaki put na drugačiji način. „Nemoguća misija“ je postala kulturni fenomen 21. veka – filmski događaj koji konstantno pomera tu granicu između klasične drame o špijunu protiv špijuna, intrige i akcionih scena koje su postale legendarne.

Ovog puta, Kruzov dobro poznati lik, Itan Hant, nalazi se u neprestanoj nevolji: fizičkoj, psihičkoj i emotivnoj, od uvodne scene u oblacima do svake sledeće situacije koja je opasnija od prethodne. Hantova situacija je nesigurna na svim nivoima. Jedinica za nemoguće misije je u nepovoljnom položaju, CIA mu ne veruje, a sad je otkrio i odmetničku agenciju sa špijunskom silom koja može da porazi svaku naciju – a oni žele da im se on priključi ili da umre. Hant će morati da testira lojalnost svog tima, sopstvenu, čuvenu izdržljivost i planove privlačne tajne špijunke koja mu je spasila život: Ilse Faust.

Nemoguća misija – Otpadnička nacija

To što već peti put igra Hanta i producira film, predstavlja za Kruza novu šansu da vidi dokle može da odvede svoj lik i čitav žanr sofisticiranih, svetskih špijunskih igara. On obožava da pomera granice sa svakim novim nastavkom.

– Svaki put kad pomislim da sam video sve i da sam prošao sve akcione izazove koje film može da ima, novi nastavak predstavi nove izazove u svakom smislu – jer uvek idemo dalje ne samo u smislu akcije, već i priče i likova – kaže Kruz. – Najbolji „Misija“ film nema samo akciju i napetost – iako volimo inovacije na tom polju. To je zapravo kombinacija akcije, intrige i humora u ovom specifičnom iskustvu koje ostavlja bez daha i koji stvaramo za publiku. Pružamo publici osećaj avanture i impozantnosti, dok se držimo i klasičnog filmskog duha. To se još više oseća u ‘Otpadničkoj naciji’.

Od kad je počela kao televizijska serija 1966, „Nemoguća misija“ se uvek bazirala na ekstremnom pritisku sata koji otkucava – hitnom roku da se zaustavi smrtonosni plan. U filmskoj franšizi, ta ideja je procvetala u pravu filozofiju pravljenja filmova koja se zasniva na pojačavanju pritiska na Hanta i povećavanje kreativnosti, hrabrosti i zrelosti koje su mu potrebne da bi završio misiju.

To je stvorilo težak izazov za Kruza i sve filmadžije koje su se pridružile serijalu, ali oni to obožavaju. Kako izvršni producent Džejk Majers kaže:
– ‘Nemoguća misija nije samo franšiza, to je čitav etos. Ovi filmovi su popularni jer publika zna da će videti nešto drugačije od svih filmova koje su do sad gledali.

U ovom filmu Hant mora da održi svoju jedinicu na okupu i da sačuva svet od Sindikata. Kruz kaže:
– Ovaj nastavak mnogo više govori o komplikacijama u prijateljstvu koje se događaju kad ove ljude previše opteretimo. Kome verovati, a kome ne? Ko će biti tu kad se sve raspadne? Ko će gledati da spasi svoju glavu? ‘Otpadnička nacija’ govori o nalaženju tog intimnog aspekta pravog timskog rada kad se suoči s čistim zlom.

Nemoguća misija – Otpadnička nacija

Zabava, humor, tenzija… akcija!

– Publika prijatno iznenaditi koliko je ovaj film zabavan i ispunjen humorom – kaže producent Dejvid Elison. – Pored humora, priča je inteligentna kao i dijalozi među likovima, a naravno tu je i konstantan nivo tenzije i velikih uloga.

Tom je i potpuno posvećen tome da akcione scene budu realne:
– Mesecima unapred se spremam, pripremam svaku scenu pojedinačno i ostavljam dovoljno prostora za fizički trening. U svaki film ulazim očekujući da naučim nešto novo ili nove načine da uradim nešto što već znam.

Koordinator kaskaderskih scena, Vejd Istvud kaže:
– Sjajno je sarađivati sa Tomom. Odličan je u ovome i bio bi vrhunski kaskader, da već nije odličan glumac. Kombinuje glumu sa akcijom na jedinstvene načine. Sve akcione scene izvodi sam – i to nije priča za medije, to je prava istina. Njemu nije bitna samo kaskaderska scena već i to da potpuno uverljivo stvori lik agenta koji je naučio da „za dlaku“ preživi.

Mnogi veruju da je uvodna scena u filmu toliko nestvarna da je sigurno rađena kompjuterski. Ali činjenica je da je ona 100 posto stvarna. U toj sceni, Itan Hant se hvata za avion, bukvalno.
– Kad sam u avionu, uvek se pitam kako bi bilo da se držim za krilo – priznaje Kruz. – Sad sam imao priliku da to saznam!

– Noć pre snimanja te scene, nisam mogao da zaspim. Kad poletimo, znao sam da niko neće moći da mi pomogne ako se nešto loše desi. Ali tog dana sam imao puno poverenje u svoj tim, pilota i Vejda… i kad sam se uhvatio za krilo, bio sam uzbuđen. Razmišljao sam samo o publici, o toj sceni i glumi. Sećam se kakvu sam silu osetio kad je avion poleteo, ali onda sam počeo da razmišljam o tome kad treba da izgovorim svoju rečenicu, kakvo mi je svetlo i da li sam u senci. Sve mi je to zaokupiralo misli.

Iako je svako poletanje povećavalo rizik i plašilo Kruza do srži, on je ponovio ovu scenu osam puta da bi bio siguran da će reditelj imati dovoljno materijala… (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.