Naslovna » Izlasci » Izložbe » Poruke sa ruke – izložba na Aerodromu Nikola Tesla
Poruke sa ruke - izložba na Aerodromu Nikola Tesla

Poruke sa ruke – izložba na Aerodromu Nikola Tesla

Izložba „Poruke sa ruke“ Narodnog muzeja u Beogradu otvorena je na Aerodromu Nikola Tesla, a svi zainteresovani će kod čekaonica C3-C4 imati priliku da je vide sve do 25. septembra.

Zahvaljujući eksponatima iz zbirki Narodnog muzeja koji su predstavljeni na 11 rol-upova putnici imaju priliku da se upoznaju sa slikovitim i značajnim segmentom srpskog srednjovekovnog nasleđa.

Ova izložba ima za cilj da prikaže deo svetovnog života srpskih srednjovekovnih vladara i vlastele. Pored uvida u veliko materijalno bogatstvo srpskih srednjovekovnih vladara i vlastele, prstenje predstavljeno u okviru izložbe „Poruke sa ruke“ svedoči o njihovom prefinjenom ukusu i osećaju za estetiku koja je u spoljnim oblicima tražila i nalazila skrivenu božansku lepotu.

Prstenje koje je nošeno ne svedoči samo o vrhunskim umetničkim i zanatskim dometima toga doba nego istovremeno osvetljava i druge aspekte života. Na prstenu je moglo biti urezano ime vlasnika, njegov društveni položaj ili profesija. Takođe urezane maksime ili stihovi koji se mogu naći na prstenu, približavaju nam poruke i misli njegovog vlasnika, koji je živeo mnogo vekova pre nas. Ovde imamo priliku da vidimo i heraldičke simbole, moć srpske srednjovekovne vlastele i srpskih vladara, prsten Carice Teodore…

Autor izložbe „Poruke sa ruke“ je mr Branka Ivanić, muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Beogradu.

Prethodnu izložbu moglo je da vidi 750.000 putnika koji su bili na beogradskom aerodromu.

Aerodrom „Nikola Tesla“ ove godine očekuje pet miliona putnika. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.