Naslovna » Izlasci » Putopisno veče u MAU – priče iz Maroka
Priče iz Maroka: kulturno nasleđe nomada Sahare

Putopisno veče u MAU – priče iz Maroka

U ponedeljak, 27. jula od 19.00, u Muzeju afričke umetnosti biće organizovano putopisno veče „Priče iz Maroka: kulturno nasleđe nomada Sahare“.

Muzej i Ambasada Maroka obeležiće nacionalni praznik Maroka – Dan krune.

Tan Tan – mesto kulture i tradicije…

Svake godine u maju više od trideset nomadskih naroda iz Maroka i drugih delova severne Afrike okuplja se na festivalu Musem, u mestu Tan Tan na jugozapadu Maroka.

U početku su ovakva okupljanja bila spontana, sa ciljem da se nomadi susretnu, upoznaju, kupe ili prodaju neophodne namirnice ili organizuju trke kamila i konja.

Od 1963. godine festival u Tan Tanu postaje svojevrsni godišnji sajam koji ima ekonomsku, društvenu, religioznu i kulturnu funkciju. To je mesto na kome se promoviše lokalna kultura i tradicija, mesto druženja, zabavljanja i razmene koje ima za cilj da sačuva osobenosti nomadskog načina života i njihovo bogato kulturno nasleđe, zanate, muziku i ples.

Globalizacija i urbanizacija, primoravajući nomadske zajednice da se stalno nasele u gradovima, ozbiljno ugrožavaju njihov viševekovni način života i prete opstanku njihove tradicionalne kulture.

Kulturno nasleđe čovečanstva

Prepoznajući značaj i jedinstvenost mnogobrojnih aspekata kulture nomadskih naroda, UNESCO je 2005. godine ovu manifestaciju uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Od tada se Musem stalno obogaćuje novim kulturnim sadržajima, izložbama zanatskih radova, predstavljanjem običaja, narodnih nošnji, muzike i igara, večerima poezije. Organizovane su i trke konja i kamila, te demonstracije borilačkih i ratničkih veština žitelja ovog dela Sahare.

Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom kralja Maroka Muhameda VI. Na ovogodišnjem Musemu u oko 800 šatora bili su smešteni mnogobrojni učesnici pristigli iz ovogodišnjih zemalja partnera Tunisa i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Mauritanije, Malija, Nigera…

U gostoprimstvu žitelja ovog dela Sahare moglo je da uživa i oko 120 stranih gostiju, političari, profesori, diplomate, među njima i tri novinara iz Srbije.

Utiske i snimke, priče iz Maroka i sa ovog uzbudljivog putovanja predstaviće Borislav Korkodelović, novinar i urednik, Nebojša Kotlajić, novinar RTS-a i Zoran Škrbić, snimatelj RTS-a. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.