Naslovna » BG servis » Širenje pešačke zone u centru
Širenje pešačke zone u centru Beograda

Širenje pešačke zone u centru

Počinje širenje pešačke zone u centru Beograda: plato između Uskočke i Ulice Vuka Karadžića, kao i sama Ulica Vuka Karadžića, biće pretvoreni u pešačku zonu u narednih nekoliko meseci.

Plato će kao centralni objekat dobiti kamenu česmu „kod Crvenog petla“ sa motivom petla na vrhu, najavljeno je iz kabineta glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića. Ovaj novi deo pešačke zone biće popločan na isti način kao Knez Mihailova ulica, a projekte je uradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na čelu sa arhitektom Sinišom Temerinskim, u saradnji sa autorom Branislavom Jovinom. Radovi koji će početi sredinom avgusta trajaće nekoliko meseci.

– Imali smo razgovor sa ugostiteljima zbog kojih smo razmatrali odlaganje radova, ali to nije bilo moguće da se ne bi ušlo u grejnu sezonu, tako da i ovim putem molimo sve vlasnike lokala i građane koji žive u ovim ulicama da budu strpljivi jer će posle ovih radova njihove nekretnine dobiti dodatnu vrednost – rekao je Folić i dodao da je projekat logičan nastavak širenja pešačke zone i prvi korak njenog silaska ka reci.

Paralelno sa izvođenjem ovih radova biće izrađen projekat nastavka Obilićevog venca do Ulice carice Milice, čime će biti zaokružena celina čije formiranje je započeto još osamdesetih godina.

Širenje pešačke zone u centru Beograda; Crveni petao - perspektiva
Crveni petao – perspektiva

Ulice kulture, trgovine, istorije…

Gradski urbanista je naglasio da je Gradsko veće proletos usvojilo Projekat IME – Identitet Mobilnost Ekologija, u kojem je jedan od potprojekata koji promoviše ove vrednosti i širenje pešačke zone Knez Mihailove.

Po njegovim rečima, u pripremi je studija daljeg širenja pešačke zone koja treba da da okvir za potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, pri čemu će se sagledati rešavanje parkiranja, izmeštanja terminusa i drugi bitni preduslovi.

– Zamišljeno je da kada bude kompletirana, cela pešačka zona ima četiri dominantne funkcionalne celine.To su Vasina – ulica kulture, jer se u njoj nalazi Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela; Knez Mihailova – ulica trgovine; Topličin venac sa okolnim ulicama – zona ugostiteljskih objekata; Kosančićev venac – istorijski deo, u okviru koga će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izgrađena gradska galerija – rekao je Folić i dodao da je interesantno da se u ovom delu nalazi i kuća u kojoj je sniman čuveni film „Maratonci“, što ja atrakcija samo po sebi. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.