Naslovna » Izlasci » Izložbe » Slučajni vodiči – model za Savamalu
Slučajni vodiči Savamale

Slučajni vodiči – model za Savamalu

U prostoru udruženja Kolektiv (Karađorđeva 53) u toku je izložba „Slučajni vodiči“.

Autori izložbe su članovi udruženja Kolektiv i Gradska gerila, a biće „slučajno“ zatvorena u septembru.

Vodiči su skupovi informacija koji nam olakšavaju snalaženje, vodeći nas unapred utvrđenim putanjama – kroz grad, njegov komšiluk, istoriju ili bajku. „Slučajni vodič“ nam omogućava da grad i stvari otkrivamo sami – dopuštajući nam da lutamo, ali da se ne izgubimo.

Slučajni vodiči Savamale

Model za Savamalu

Izložba ima dva segmenta. Stalna postavka zove se „Model za Savamalu“, a drugi deo izložbe će se često menjati. Prva u nizu trenutnih postavki zove se „Savamalska čudovišta“.

„Model za Savamalu“ plod je višemesečnog rada projektnog tima koji su činili Maja Popović i Boba Stanić, kao i više koautora. Ovaj projekat je inicijalno predstavljen u okviru projekta Goethe Instituta „Urban Incubator“ u Beogradu, 2013. godine.

Rezultat je maketa Savamale koja objedinjuje znanja Savamalaca o svom komšiluku i omogućava da ona budu dostupna svima.

Slučajni vodiči Savamale

Savamalska čudovišta

„Savamalska čudovišta“ je izložba koja se bavi imaginarnim stvorenjima koja žive na prostoru nekadašnjeg komercijalnog centra Beograda.

Ona žive u zidovima, pod strehama, na tavanima i duboko ispod savamalskih ulica. Ona se retko viđaju i često ih ne primećujemo.

Za ovaj projekat zaslužna je Gradska gerila u saradnji sa Gete Institutom. Autor ilustracija je Olga Jorgačević, a tekstova Simon Marić. Posetioci izložbe biće u prilici da dobiju i na licu mesta pošalju razglednice sa likovima čudovišta.

Slučajni vodiči Savamale

U okviru promenljivog dela izložbe, među „Slučajnim vodičima“ naći će se projekti koji su nastajali na ovim prostorima proteklih nekoliko godina, a svaka promena postavke biće propraćena novim otvaranjem u razmacima od 10 dana.

Neki od njih su projekti aktuelnih modula Gradske gerile: PULS i Škola urbanih praksi, kao i stariji projekti udruženja Gradska gerile, odnosno „Urbani inkubator“.

Posetioci će na različite načine moći da učestvuju u svakoj postavci.

Autor fotografija koje vidite je Bojan Arsenović. (danubeogradu.rs)

Slučajni vodiči Savamale Slučajni vodiči Savamale

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.