Naslovna » BG servis » Uskoro privremeno rešenje za bicikliste
Beograd na vodi - protest biciklista

Uskoro privremeno rešenje za bicikliste

Gradska vlast i urbanisti potrudiće se da pronađu privremeno rešenje za bicikliste, tj. alternativne puteve da biciklisti ne bi morali da voze preko Novog Beograda.

U narednih nekoliko dana biće napravljena dopuna elaborata privremene gradilišne signalizacije dok traje obnova šetališta. Biće urađena provera mogućnosti rešenja kojim će biciklistima biti obeležena staza kao privremeno rešenje.

Od pristana za turističke brodove ova staza skreće preko pružog prelaza u Karađorđevu, i kroz zelenu površinu ide do mosta gde se spušta na saobraćajnicu i skreće u Braće Krsmanović i nastavlja u Mostarsku ulicu.

– Staza zatim ulazi u Hercegovačku ulicu kao koridor koji je izvođač dužan da zaštiti i koji će da menja svoj položaj u odnosu na tok radova. Tim kratkim koridorom će biciklisti morati da prepešače. Sa ovim su se svi načelno saglasili i ostaje samo da se to tehnički nacrta i finalno proveri, a na šta bi Sekretarijat sa saobraćaj trebalo da da saglasnost – kaže gradski urbanista Milutin Folić.

Biciklisti pozdravljaju izjavu gradonačelnika da razume problem kao i volju gradskih vlasti da isti reše, ali i podsećaju da je bilo dovoljno vremena da se situacija i njihovi zahtevi reše mnogo ranije, kao i da bi procedura izdavanja potrebnih dozvola trebalo da se ubrza da bi se barijere za biciklistički koridor postavile jer je to relativno lak posao.

U ovakvoj situaciji kada građani zatiču praktično nelegalno gradilište i zbog toga spontano protestuju, bilo kakvo prijavljivanje skupa koje je vremenski uslovljeno obesmišljava ideju protesta, pogotovo ako nadležne institucije ne reaguju.

Ukazano je i na to da se Sekretarijat za inspekcijske poslove još nije oglasio po pitanju građevinskih dozvola za izgradu promenade.

Bicikl kao vid javnog prevoza

U okviru projekta „Beograd na vodi“ predviđena je obnova biciklističke staze na šetalištu, kroz projekat uređenja obaloutvrde, kao i čitava mreža biciklističkih staza.

– Gotovo 90 odsto ulica u okviru ovog projekta imaće biciklističke staze, što će biti najgušća mreža u gradu i činiće veliki pomak u smislu promovisanja biciklističkog saobraćaja. Razvoj mreže biciklističkih staza u gradu je jedan od prioritetnih projekata. Gradsko veće je pre mesec dana usvojilo projekat IME koji promoviše identitet, mobilnost i ekologiju u kome je jedan od 20 potprojekata upravo razvoj biciklističkih staza. Time ćemo omogućiti da u Beogradu bicikl počne da se koristi kao vid javnog prevoza, a ne samo kao sredstvo za rekreaciju. Prvi korak biće povezivanje Brankovog mosta sa Studentskim trgom, a zatim povezivanje Pančevačkog mosta sa centrom. U nastavku će se raditi staza u Višnjičkoj ulici i dalje prema Mirijevu. Za ove projekte su se javili i pojedini donatori koji su spremni da budu partner grada u razvoju mreže biciklističkih staza – istakao je Folić.

U planu je, dodao je gradski urbanista, i uvođenje „bike-share“ sistema gde će građani moći da uzmu bickil na jednom mestu i vrate ga na drugo, za šta je u pripremi gradska odluka koja će to da omogući, a koja će biti usvojena na jednoj od narednih sednica Skupštine grada. (danubeogradu.rs / Beoinfo)

Beograd na vodi - staze za bicikliste

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.