Naslovna » Izlasci » Shopping » AMD: Vrhunski multimedijalni PC

AMD: Vrhunski multimedijalni PC

AMD predstavlja vrhunski multumedijalni PC sa A8-7670K akcelerisanim procesorom, koji u okviru jedinstvenog čipa objedinjuje Quad-Core CPU i moćni Radeon GPU.

Sa svakim novim proizvodom, koji lansira, AMD iznova potvrđuje da nudi neprevaziđenu vrednost za uloženi novac.

Ono po čemu se model A8-7670K ističe jeste tzv. „otključanost“ koja entuzijastima omogućava da na najjednostavniji i veoma intuitivan način dodatno ubrzaju čip putem overklokovanja.Promo

Inače, fabričke frekvencije ovog APU-a su 3.9 GHz sa TurboCORE-om (tehnologija koja automatski ubrzava čip sa nominalnih 3.6 GHz), za CPU deo i 757 MHz za GPU deo.

Na druženje nam je od AMD-a stigla kompletna mašina bazirana na novom APU-u. Samo ime mašine govori koja je osnovna ciljna grupa ovog procesora – „A8 e_Sports“. Tokom testiranja proverili smo AMD-ove razloge da ovako orijentiše ovaj APU. No, prvo nešto malo o ovoj impresivnoj konfiguraciji.

AMD: Vrhunski multimedijalni PC

Impresivna konfiguracija

Smeštena u jedinstveno XIGMATEK Nebula kućište kompaktnih dimenzija, ovaj sistem je baziran na matičnoj ploči ITX formata, kompanije Gigabyte, oznake GA-F2A88XN-WiFI. U pitanju je izvanredna, mogućnostima nakrcana pločica, koja uprkos svojim minijaturnim dimenzijama i prevashodno HTPC nameni, omogućava i ozbiljan prostor za overkloking. Poigrali smo se i sa tom mogućnošću i iz našeg A8-7670K APU-a izvukli dodatnih 20% performansi.

A kad smo kod performansi, one su već u startu izvanredne. AMD A8-7670K je iznenađujuće moćan. Ilustracije radi, popularni LoL tj. League of Legends radi u 85 frejmova u sekundi. Counter Strike: GO u 78 fps! Govorimo u FullHD 1080p rezolucijama! Novi MOBA naslov kompanije Blizzard – Heroes Of The Storm daje 35 sličica u sekundi, a popularna DOTA 2 37. Poređenja radi, svi ovi rezultati su puno veći od odvojene kombinacije procesora i grafičke kartice u obliku Intel Pentium G3258 procesora i NVIDIA GeForce GT 730 grafičke akrtice – kombinacije, koja je pri tome i skuplja!

No, AMD-ova dominacija se ne završava samo u domenu igračkog softvera. Zahvaljujući onim mogućnostima koje ovom procesoru daju prefiks „Akcelerisani“, a govorimo o OpenCL hardverskoj akceleraciji, AMD A8-7670K daje izvanredne performanse u modernom softveru, kao što je novi PhotoShop CC, Blender 2.75 – da, da jetfini APU može bez problema da radi 3D renderovanje. Novi Corel AfterShot Pro 2, kao i Adobe Premiere Pro CC su naslovi iz domena video produkcije, koji su akcelerisani na jeftinom APU-u.

AMD: Vrhunski multimedijalni PC

Šlag na torti

U čitavoj priči oko novog AMD-ovog APU-a, nezaobilazan je deo vezan za Windows 10. To je ujedno i najbolji deo priče, jer pored svih do sada lansiranih aplikacija koje su sukcesivno donosile podršku za AMD-ove APU-ove, sa dolaskom Windows 10 OS-a, AMD-ovi akcelerisani procesori su na sistemskom nivou dobili ogromnu optimizacionu podršku. Niz novih tehnologija unutar Windowsa 10 akcelerisano je i podržava ih OS. Mislimo na DirectX 12, Bitlocker enkripciju/dekripciju, Video akceleraciju, Edge Browser akceleraciju, kompletnu Modern UI akceleraciju, ZIP arhiviranje, bežični video transfer…

Kao „šlag na torti“ u priči o ovom izvanrednom APU-u, dolazimo i do njegove mogućnosti da se uparivanjem sa dodatnim grafičkim karticama kompletane grafičke performanse dodatno ubrzaju. Ovo je jako bitno sa dolaskom Windows 10 OS-a i DirectX 12 API-a, koji ovu mogućnost optimizuju na sistemskom nivou. Zahvaljujući ovome, kada jednom budete unapređivali jednu ovakvu konfiguraciju sa dodatnom grafičkom karticom, ostaje vam upotrebna vrednost grafike unutar samog APU-a.

Utisci na kraju druženja sa AMD-ovom A8 e_Sports mašinom i 7670K APU-om su izvanredni. Ovaj univerzalni procesor po ceni od stotinjak evra, predstavlja idealnu kombinaciju CPU-a i GPU-a iz koje proističu performanse, koje jednostavno nije moguće dobiti iz bilo koje druge odvojene kombinacije procesora i grafike u datom cenovnom segmentu.

Cena (sa PDV-om): 48.500 RSD.