Naslovna » Izlasci » Izložbe » Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština (foto)
Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština

Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština (foto)

Od 6. (18.00) do 26. avgusta u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena izložba „Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština“.

Izložbu će otvoriti Đuići Takahara, ambasador Japana u Srbiji.

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji i Japanskom fondacijom predstaviće beogradskoj publici jedinstvenu izložbu.

Izložba „Duh budoa“ prikazuje istoriju tradicionalnih japanskih borilačkih veština, od borbenih tehnika korišćenih na bojnom polju (buđicu) do modernih borilačkih veština koje za cilj imaju oblikovanje tela i duha (budo). Istorija je predstavljena originalima i kvalitetnim reprodukcijama istorijskog naoružanja kao što su: lukovi, strele, samurajski oklopi, mačevi i slično, kao i kroz materijal i foto panele sa informacijama o popularnim borilačkim veštinama kao što su: kendo, džudo, kjudo, karatedo, sumo, naginata, šorinđi kempo, aikido i đukendo.

Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština

Oružje i organizacija

Ova izložba sastoji se iz dva dela…

U prvom delu izložene su reprodukcije i originali istorijskog oružja, kao što su lukovi i strele, oklopi, šlemovi kojima se prikazuje razvoj i promene japanskih borilačkih veština od 8. do 19. veka. Kako mnogo drevnih vrsta oklopa i oružja nije odolelo zubu vremena ili su previše krhki za međunarodni transport, izložba sadrži i kvalitetne reprodukcije, koje živopisno prikazuju oklope i šlemove kao iz vremena kada su nastajali.

Drugi deo izložbe bavi se reorganizacijom buđicua u budo u 19. i 20. veku prikazujući kako je duh borilačkih veština još uvek deo svakodnevnog života Japanaca. Devet budo udruženja izložilo je odeću i opremu, kao što su bambus mačevi, štitnici, lukovi, strele i slično, koje koriste vežbači i studenti.

Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština

Izložba „Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština“ realizovana je zbog velikog interesovanja u inostranstvu za japansku borilačku kulturu. Cilj organizatora je da posetioci širom sveta, kuda je ova izložba već gostovala, steknu saznanja o istoriji japanskih borilačkih veština, ljudskoj estetici i kreativnosti, kao i o društvenoj istoriji Japana i japanskom načinu razmišljanja.

Prateći programi

Kjudo – put luka
Predavanje profesora Dušana Pajina
Utorak, 11. avgust (18.00)

Budo sajam
II sajam japanskih borilačkih veština
Utorak, 18. avgust (17.00)

Muzej primenjene umetnosti u Vuka Karadžića 18 otvoren je od utorka do subote od 11.00 do 19.00, a nedeljom i ponedeljkom ne radi. Cena ulaznice je 200 RSD, a studenti i deca ispod 12 godina ne plaćaju ulaz. Cena ulaznice u okviru grupne posete (7+ posetilaca) je 100 RSD. Poslednje subote u mesecu poseta Muzeju je besplatna. (danubeogradu.rs)

Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština Duh budoa: Istorija japanskih borilačkih veština