Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Remont: Rudnici kulture
Rudnici kulture: Mladen Miljanović - Our Thing (Cosa Nostra) Installation (foto: Rudolf Schmied)

Galerija Remont: Rudnici kulture

Od 21. (19.00) do 25. avgusta u Galeriji Remont biće otvorena izložba „Rudnici kulture – od industrijske do umetničke revolucije“.

Grupna izložba u Maršala Birjuzova 7 nastala je u okviru međunarodnog, multidisciplinarnog projekta „Rudnici kulture“ čiji je inicijator i nosilac organizacija Labin Art Express XXI.

Selektor Branko Franceschi u svom uvodnom tekstu preispituje promene u odnosima umetničkih praksi i društvenih elemenata. Od istorijskih avangardi koje su inicirale izlazak umetnosti iz sfere proizvodnje čiste estetske forme u svakodnevni život i njenu realizaciju u sferi političke i društvene odgovornosti do savremenog trenutka u kom je kritičko promišljanje stvarnosti postalo podrazumevajući temelj umetničkog stvaralaštva.

Za razliku od poslovičnog optimizma njihovih istorijskih prethodnika, praksa savremenih umetnika utemeljena je na razočarenju u dosadašnje modele napretka zasnovanog na tehnološkom razvoju.

Njihova britka kritika društvenih odnosa, posebno proizvodnih, kao i globalne političke hegemonije zasnovane na dominaciji neoliberalnog kapitala, ističe njihovo destruktivno delovanje u širokom spektru od otuđenja preko rodne, polne i rasne diskriminacije, do totalnog uništavanja autohtonih kultura i ekonomija, kao i prirodnih resursa. Kritička interpretacija savremenog i novog tako je zamenila kritiku starog i tradicionalnog.

Za osnovni cilj projekat „Rudnici kulture“ ima uspostavljanje saradničke platforme za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vredne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Rudarstvo je bilo ne samo jedan od generatora društvenog razvoja, nego i jedno od retkih područja u kome su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnih aktera – rudara nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podele i sukobe.

U okviru ove postavke dokumentarni film „Stara škola kapitalizma“ Želimira Žilnika biće prikazan u ponedeljak, 24. avgusta od 19.00.

Posle Remont galerije izložba se seli u Majdanpek gde će biti postavljena u okviru multimedijalnog festivala Sound And Visions. (danubeogradu.rs)

Učesnici: Autopsia (RS), Želimir Žilnik (RS), Metal Guru (HR), Dario Šolman (HR), Laibach (SI), Vladimir Knežević (BiH), Mladen Miljanović (BiH), Irena Lagator Pejović (CG) + gost umetnik Đorđe Odanović (RS). Selektor: Branko Franceschi.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.