Naslovna » Turizam » Knez Mihailova ulica – po uzoru na Kneza
Knez Mihailova (foto: D. Bosnić)
Knez Mihailova (foto: D. Bosnić)

Knez Mihailova ulica – po uzoru na Kneza

Knez Mihailova ulica je prva zvanično imenovana ulica u Beogradu.

Knez je voleo Beograd i Beograd je voleo Kneza. Svojim zalaganjem za umetnost, kulturu, evropski duh grada, diplomatsko rešavanje problema… knez Mihailo Obrenović je zaslužio da najposećenija i jedna od najlepših ulica 1870. godine po njemu dobije ime.

Knez je izgledu ulice doprineo i lično, poklonivši zemljište sa željom da se upotrebi „za prosvetne ciljeve“. Na njemu je 1924. godine podignuta monumentalna palata Srpske akademije nauka i umetnosti, po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića.

Zgrada u kombinaciji akademskog stila, neobaroka i secesije, sa bogato dekorisanim fasadama u tri ulice, ima i izuzetan enterijer. Pored odeljenja i instituta, u zdanju se nalaze biblioteka, arhiv i galerijski prostori, a ispred, na samoj ulici, u čast nauke, piramida sa koordinatama Beograda.

Knez Mihailova

Istorija, arhitektura, umetnost, kultura

Veći broj reprezentativnih zgrada sa kraja XIX veka odraz su uticaja evropske arhitektonske prakse. Velelepna palata Zadužbine Nikole Spasića, Krstina mehana u kojoj su se održavale i sednice srpske skupštine, kuća Veljka Savića u kojoj je danas restoran „Kolarac“…

U nekadašnjem hotelu „Srpska kruna“ smeštena je Biblioteka grada Beograda, u kući advokata Marka Stojanovića Fakultet likovnih umetnosti sa galerijama, a u zdanju Prve hrvatske štedionice Muzej „Zepter“.

U ulici umetnosti i kulture, na Akademskom platou kod Filozofskog fakulteta je spomenik Petru Petroviću Njegošu i mural poznatog slikara Vlade Veličkovića. Pored njih, na mestu gde su pronađeni – rekonstruisani ostaci rimskih termi iz III veka. Nedaleko je i Delijska česma, podignuta 1987. godine po nacrtu Aleksandra Deroka, u znak sećanja na dve česme sa istim imenom, koje su se nekada tu nalazile.

Plato ispred zgrade Kulturnog centra Beograda mesto je komunikacije sa Trgom Republike, još jednim vrednim beogradskim prostorom, u kom su Spomenik knezu Mihailu i najznačajnije ustanove srpske kulture – Narodni muzej i Narodno pozorište. Drugi kraj ulice nudi ulazak u Beogradsku tvrđavu – Kalemegdan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković