Naslovna » Izlasci » Akcije » Kritična masa prvi put na Savskom nasipu
Kritična masa: Nasip nije autoput
Kritična masa: Nasip nije autoput

Kritična masa prvi put na Savskom nasipu

U subotu, 29. avgusta, Kritična masa po prvi put će završiti u novobeogradskim blokovima!

Ovog puta biciklisti su odlučili da posete Savski nasip, koji se u poslednje vreme pretvorio u pravi auto-put, kojim jure vozila velikom brzinom, iako po zakonu od motornih vozila ovuda smeju samo servisna vozila za održavanje nasipa. Okupljanje je od 16.30 na Trgu Republike, a u vožnju ka Novom Beogradu biciklisti kreću u 17.00.

Naime, na Savskom nasipu saobraćaj je ZABRANJEN u oba smera, ali to ne sprečava vlasnike ilegalnih luksuznih vikendica na Savi da svoje četvorotočkaše bahato poteraju preko istog. Pošto put nije predviđen za saobraćaj, nema ograničenja brzine, već je postavljen samo znak „pazi na bicikliste“, jer je u pitanju obeležena biciklistička ruta od novobeogradskih blokova do Bojčinske šume.

Nasip nije autoput!

U saopštenju organizatora između ostalog piše: „Neko (a vi pogodite ko) konstantno skida saobraćajne znakove sa početka nasipa. I onda se auto potera ‘malo’ brže, jer do vikendice treba stići, a i iz nje uteći predveče, kad ‘grizu’ komarci. Koliko je ilegalna gradnja ovih vikendica problematična, besmisleno je pričati. Šuma je na nasipu već dobrano posečena, nasipa se zemlja, asfalta je što više kako bi se do ilegalnih vila lakše stiglo. Jasno je koliko se saobraćajem teških kamiona sa građevinskim materijalom uništava nasip (na terenu se može lepo videti da on rapidno propada), a fekalnim vodama se zagađuje pijaća voda iz reni bunara. Nasipanje zemlje i šljunka i divlja gradnja smanjuju zapreminu forlenda odnosno plavnog pojasa, pa je samim tim i manja količina vode koju isti može da primi. Drveće čije korenje sprečava podrivanje nasipa se seče zarad novih vikendica. I postepeno se odavde proteruju biciklisti. Da li biste vi izveli porodicu na vožnju biciklom, ako vam svaki minut besno svira užurbani vlasnik vikendice i džipa?

Sve one kojima ovo smeta pozivamo u subotu na Kritičnu masu, da odemo zajedno do blokova i da pokažemo da nam je dosta! Poručujemo gradskom Sekretarijatu za saobraćaj da naloži da se vrati znak zabrane saobraćaja u oba smera, kao i da JKP ‘Beograd put’ postupi po nalogu saobraćajne inspekcije i postavi znak koji nedostaje! Tražimo da institucije prestanu da ignorišu ovu bahatost, i da se nasip zatvori za motorna vozila, jer im na nasipu nigde u svetu, pa ni kod nas nije mesto!“

Udruženje Ulice za bicikliste poziva zainteresovane da ponesu i rekete za badminton, frizbije i opremu za piknik, „da sačekamo zalazak sunca na nasipu… a jednog dana, nadamo se, i bez motornih vozila“. (danubeogradu.rs)