Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Vedrana Rudan – Zašto psujem
Laguna: Vedrana Rudan - Zašto psujem

Laguna: Vedrana Rudan – Zašto psujem

Među novim izdanjima Lagune je „Zašto psujem“ knjiga koju je napisala Vedrana Rudan!

Ona govori ono što drugi ne smeju! Ona obožava da nasrne na tabue koji nas sprečavaju da slobodno mislimo i jasno vidimo, pa čak ako ponekad i pretera, nepogrešivo razotkriva licemjerje, šovinizam, primitivizam, zlostavljanje… jednom rečju nepravdu.

Ona je Vedrana Rudan, a njena nova knjiga „Zašto psujem“ pojaviće se pred čitaocima u sredu, 19. avgusta, u svim knjižarama Delfi.

Po rečima urednika knjige Vladimira Arsenijevića, Vedrana Rudan nam se posle 15 godina od objavljivanja svoje prve knjige ponovo predstavlja sebi svojstvenim književnim stilom u tekstovima koji su nastajali poslednjih nekoliko godina na njenom blogu. „Ona daje presek tema o kojima je pisala svih ovih godina a odlika je oštar jezik, visoka čitljivost i izrazita duhovitost“.

Koga psuje Vedrana Rudan?

Vedrana Rudan psuje: žene, muškarce, roditelje, decu, prijatelje, neprijatelje, Hrvatsku, Srbiju, Ameriku, Evropu, Rusiju, Izrael, predsednike, premijere, ministre, službenike, građane i građanke, mazohiste i sadiste, lepe i ružne, mlade i stare, nasilnike i silovatelje, katolike, muslimane, pravoslavce, Jevreje, ateiste, nacionaliste i komuniste, magnate i novobogataše, Zagreb, Rijeku, Beograd, multinacionalne kompanije, banke, korporacije, ratove i elementarne nepogode, neoimperijalizam, neokolonijalizam, globalizaciju…

Kako psuje Vedrana Rudan?

Sočno i duhovito. Bez imalo zadrške, otvoreno i pikantno. Uz neizostavnu žaoku, tako da joj je gotovo nemoguće u tome parirati. Ona psuje kao Katul, psuje gore nego Petronije Arbitar. Psuje kao Rable i Bukovski ujedno. Psuje kao Vlah, psuje kao Balkanac, kao luda i kao kočijaš. Ali, pre svega ostalog, ona psuje kao dama.

(Za svaki slučaj) Ko je Vedrana Rudan?

Vedrana Rudan rođena je u Opatiji 1949. Objavila je devet knjiga, koje su prevedene na engleski, mađarski, slovenački, poljski, francuski, italijanski, ruski i makedonski jezik.U Rusiji su joj prevedene čak tri knjige, u Americi nekoliko priča i dve knjige.

Pozorišne predstave dramatizovane po njenim knjigama igrane su u Rijeci, Zagrebu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Santa Moniki u Americi, Budimpešti.

Bila je novinarka, kolumnistkinja, radila je kao urednica na Hrvatskom radiju i voditeljka TV emisije. Svaki put je dobila otkaz. Trenutno Vedrana Rudan piše na svom blogu www.rudan.info. Ima 160.000 sledbenika a stranica je pogledana više od 10.000.000 puta. Misli da je najčitanija osoba u regionu.

Živi u Rijeci sa mužem stalno, a sa unukom povremeno. Nema psa zato što mnogo putuje. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.