Naslovna » Izlasci » Izložbe » Mikser House: Umetnost R. M. Gere
Umetnost R. M. Gere

Mikser House: Umetnost R. M. Gere

Od 25. (19.00) do 31. avgusta u galeriji Mikser House-a biće otvorena izložba „Umetnost R. M. Gere“.

Biće izloženi radovi jednog od najboljih strip crtača današnjice, Rajka Miloševića Gere.

Poznatiji pod pseudonimom R. M. Gera, već više od dve decenije živi i radi u Barseloni gde razvija bogatu umetničku karijeru – od crtanja za Marvel Comics, preko samostalnih izdanja, do saradnje sa Kventinom Tarantinom. Posetioci će biti u prilici da vide neke od najboljih radova ovog strip umetnika, uključujući i nekoliko originalnih tabli; dobiće neposredan uvid u veštinu, umeće, ali pre svega nadahnutost i talenat R. M. Gere.

O umetniku

Rajko Milošević Gera je prvi strip objavio 1982. u „YU stripu“ – „Elemera Džounsa“ i upravo je njime započeta serija vesterna iznenađujuće snage i crtačke zrelosti, prepuna referenci na stripove i filmove ovog žanra. Od kad se preselio u Španiju, 1991, Gera radi niz kratkih stripova po scenarijima Oscaraibara, a 2002. godine preuzima od Antonija Parrasa seriju „Zec s Marsa“ kod francuskog izdavača „Glenat“, po scenariju Patricka Cothiasa.

Projekat koji ga je proslavio i definitivno pozicionirao među najboljim svetskim strip crtačima je originalna serija „Scalped“, koji radi za Vertigo sa scenaristom Jasonom Aaronom – 60 svezaka ovog „crossovera“ između vesterna i noara učinili su Geru svetski poznatim, a serijal instant strip-klasikom.

Posle toga, 2009, Gera dobija ponudu da uradi strip po isečku iz scenarija Tarantinovog filma „Inglorious Bastards“ (Prokletnici) pošto je čuveni reditelj zapazio njegov rad, da bi potom usledila „Đangova osveta“, projekat koji je krunisao saradnju Tarantina i R. M. Gere.

Gera se u svet filma upustio i radeći table za „Mad Max“ (2015), a tokom svoje bogate i dinamične karijere radio je i naslovne za Marvel, Sudiju Dredda za „2000AD“ po scenariju Roba Williamsa, za Delcourt, „Najezdu sa stepe“ o mongolskim osvajanjima Evrope i još mnogo toga. (danubeogradu.rs)