Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej grada Beograda: Direr u Beogradu
Albreht Direr - Nosorog (1515)
Albreht Direr - Nosorog (1515)

Muzej grada Beograda: Direr u Beogradu

Od 4. septembra do 31. oktobra biće otvorena izložba grafika „Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maximilijana I“, u Konaku kneginje Ljubice.

Muzej grada Beograda ove jeseni domaćin je međunarodne izložbe Istočnoslovačkog muzeja iz Košica, koja je do sada predstavljena u više desetak evropskih gradova.

Publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.

Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sačinjena je od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije „Trijumfalna povorka cara Maximilijana I“.

Oživljen duh vremena

Autor izložbe, Ivan Havlice, pažljivim odabirom radova koji se čuvaju u kolekciji Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, uspeo je da oživi „duh vremena“ i da prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

– Kao pravi predstavnici humanizma i renesanse, Direr i njegovi savremenici dobro su poznavali antičku umetnost i biblijske spise, nalazeći inspiraciju u večnoj temi ljudske borbe između dobra i zla – navodi autor postavke.

Po mišljenju kustoskinje Muzeja grada, Danijele Vanušić, među izloženim radovima posebno mesto zauzimaju Direrova dela „Nosorog“ i „Vitez, smrt i đavo“.

– Od listova iz ciklusa Apokalipsa sv. Jovana, Život device Marije i Velika Pasija izdvaja se Sv. Mihailo u borbi sa aždajom. Centralno mesto Trijumfalne povorke predstavljaju Trijumfalne kočije, kao presudan događaj za Maksimilijanov život i njegovu politiku: venčanje sa ćerkom Šarla Smelog, naslednicom Burgundije – navodi kustoskinja Muzeja.

Hans Špringinkle i Albreht Direr, 102. list Trijumfalne povorke cara Maksimilijana I
Hans Špringinkle i Albreht Direr, 102. list Trijumfalne povorke cara Maksimilijana I

Direr – majstor grafike

Albreht Direr (1471–1528), poznat kao slikar, grafičar, crtač i teoretičar, pomerio je granice umetnosti s početka 16.veka, a bio je, i do danas ostao, rame uz rame sa Mikelanđelom, Leonardom i Rafaelom, imajući ključnu ulogu u razvoju evropske grafike i renesansne umetnosti.

Majstor crtačkog „mikroskopskog detalja“ Direr je crnom linijom dostigao slikarski izraz i svojom tehnikom uzdigao grafiku od zanatske veštine do umetničkog nivoa ravnog slikarstvu. Veoma samosvestan i ponosan na svoj rad, Direr je svoja dela potpisivao monogramom AD, danas poznatim simbolom njegove umetnosti.

***

Konak kneginje Ljubice u ulici Kneza Sime Markovića 8 otvoren je utorkom, sredom i petkom od 10.00 do 17.00, četvrtkom od 10.00 do 18.00, subotom od 12.00 do 20.00, nedeljom od 10.00 do 14.00, a ponedeljkom je zatvoren. Informacije: 2638-264.

Izložba će u Beogradu biti otvorena do kraja oktobra, posle čega se početkom novembra seli u Galeriju Matice srpske u Novom Sada gde će biti otvorena do kraja godine. (danubeogradu.rs)

Albreht Direr - Vitez smrt i đavo (1513)
Albreht Direr – Vitez smrt i đavo (1513)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.