Naslovna » Izlasci » Izložbe » Pop Up: Plastika fantastika!
Pop Up: Plastika fantastika!

Pop Up: Plastika fantastika!

Od 4. (20.00) do 14. avgusta u Pop up prostoru (KCB, Trg Republike 5) biće otvorena izložba recikliranog dizajna „Plastika fantastika!“.

Korišćenje različitih odbačenih predmeta u dizajnu prerasta u polje delovanja sve većeg broja mladih poljskih dizajnera iako je ova praksa u umetnosti popularna i široko rasprostranjena već dugi niz godina u zapadnim zemljama.

Mladi poljski umetnici se okreću reciklažnim materijalima zato što su jeftini i lako dostupni, ali i zbog toga što reciklirani dizajn postaje široko rasprostranjen trend u Poljskoj. Nažalost, napori mladih poljskih stvaralaca imaju više zajedničkog sa kreativnim ručnim radom nego bilo kojim ozbiljnim procesom izrade dizajna.

Ipak, neki potpuno inovativni i originalni radovi poput svetlucavih predmeta, upotrebnih objekata i komada nameštaja biće predstavljeni na izložbi kao rezultat rada Tomeka Vojćika i njegovih studenata.

Promocija ekologije

Tomek Vojćik bavi se dizajnom nameštaja i enterijera, organizacijom izložbi crteža, skulptura i grafičkog dizajna. U svom stvaralačkom radu promoviše ekologiju i dizajn u duhu održivog razvoja. Inspiraciju pronalazi u bionici i folklornoj umetnosti.

Uglavnom stvara ograničene serije radova ili originale. Sarađuje sa dizajnerima i umetnicima sličnog senzibiliteta koji zajedno sa njegovim studentima aktivno učestvuju u radu Studija za dizajn enterijera i nameštaja pri Akademiji likovnih umetnosti u Krakovu.

Od 1994. godine počinje da se aktivno bavi paraglajdingom. Postaje instruktor ovog ekstremnog sporta i takmiči se sa nacionalnim paraglajding timom Poljske tokom 2007. i 2008. godine.

Izložba „Plastika fantastika“ realizovana je uz podršku upravnog područja Malopoljsko i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. (danubeogradu.rs)

Kustos izložbe: Tomek Vojćik
Koordinatori projekta: Anita Balic, Snežana Skoko

Agata Javorska / Marija Paškovska / Jagoda Piotrovska / Ola Polek / Aleksandra Radej / Natalia Sijenkjevič / Alan Svoboda / Magda Vasala / Agata Volanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.