Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Ritmogrami“ od 11. do 30. avgusta
Ritmogrami - fotografije Hajnriha Hajdersbergera

„Ritmogrami“ od 11. do 30. avgusta

Izložba „Ritmogrami“ biće otvorena od 11. (19.00) do 30. avgusta u Galeriji AD Muzeja nauke i tehnike (Skender-begova 51).

Biće predstavljene apstraktne fotografije Hajnriha Hajdersbergera (Heinrich Heidersberger, 1906-2006), nastale od 1953. do 1965. godine.

Ritmogrami nemačkog umetnika apstraktne su fotografije snimljene pomoću specijalno konstruisane mašine. Hajdersberger je svoje fotografije nazvao ritmogramima, a mehanički analogni računar koji je konstruisao Pendelmaschine ili mašina-klatno, kasnije ritmograf.

Uređaj radi tako da njegova četiri klatna pomeraju svetlosnu tačku za vreme trajanja ekspozicije. Naziv je pozajmljen iz oblasti muzike, i reč je o harmoničnim kompozicijama koje se baziraju na određenom odnosu frekvencija klatna. Ove foto-eksperimente umetnička kritika smatra generativnom i ranom medijskom umetnošću.

Serija „Ritmogrami“, još je u vreme svog nastanka pobudila je veliko interesovanje. Francuski umetnik Žan Kokto (Jean Cocteau) pisao je o njima, nemačka TV stanica Sudvestfunk (Südwestfunk) koristila je jedan ritmogram kao svoj logo tokom 60-ih godina prošlog veka.

Ko je Hajdersberger?

Hajnrih Hajdersberger je odrastao u Austriji. Od 1928. do 1931. godine živeo je u Parizu, gde je studirao slikarstvo na École Moderne Fernand Léger i sklopio prijateljstva sa mnogim nadrealistima.

Krajem 1940-ih objavio je svoje prve reportaže, između ostalog u nemačkom časopisu Štern (Stern). Godine 1961. preselio se u Volfsburg (Wolfsburg), u Nemačkoj, gde je fotografijom dokumentovao život brzorastućeg industrijskog grada. Fotografski opus Hajnriha Hajdersbergera raznolik je i kreće se od arhitektonske i industrijske do apstraktne i dokumentarne fotografije.

Hajdersbergerova dela nalaze se u svetskim muzejima, među ostalima u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku. Muzej umetnosti iz Volfsburga (Kunstmuseum Wolfsburg) priredio mu je 2008. godine veliku retrospektivnu izložbu.

Institut Hajdersberger (Heidersberger Institute) osnovan je 2002. godine i nalazi se u umetnikovom nekadašnjem ateljeu u dvorcu Volfsburg. Posvećen je istraživanju i objavljivanju rada Hajnriha Hajdersbergera.

***

Autori izložbe: Bernd Rodrijan i Bendžamin Hajdersberger. Izložba „Ritmogrami“ realizovana je u saradnji sa Institutom Hajdersberger iz Volfsburga, a otvoriće je Aleksandra Fulgosi, pomoćnik za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije.

Muzej je otvoren svakog dana od 10.00 do 20.00, osim ponedeljkom. Cena ulaznice je 200 RSD, a za decu do sedam godina ulaz je besplatan. Cena ulaznice u okviru grupne posete (više od 10 osoba) je 100 RSD, a za celu porodicu cena ulaznice je 300 RSD. (danubeogradu.rs)

Hajnrih Hajdersberger
Hajnrih Hajdersberger i ritmograf

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.