Naslovna » BG svaštara » Promocije » Srboauto – porodična kompanija za primer
Srboauto

Srboauto – porodična kompanija za primer

Domaća privreda poslednjih nekoliko godina ostvaruje zavidne rezultate na stranom trižištu i to pre svega zahvaljujući porodičnim kompanijama, kao što je „Srboauto“.

Poslednja istraživanja koja su radili Ministarstvo privrede republike Srbije i Vlada republike Srbije pokazala su da su strani kupci najviše zainteresovani za proizvode male privrede, poljoprivredne proizvode, ali i rešenja domaćih porodičnih kompanija.

To se najbolje može videti na primeru domaće porodične kompanije „Srboauto“ koja poslednjih godina značajno unapređuje poslovanje sa stranim partnerima i skoro duplirala izvoz iz godine u godinu. Takođe, ova kompanija i pored teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi zemlja uspeva da podigne rast prodaje i na domaćem tržištu kao lider u segmentu proizvodnje i remonta kardanskih vratla svih namena, za sve tipove vozila (vojni, putnički, kombi, kamioni, autobusi) i građevinskih i radnih mašina, industrijskih postrojenja i brodova.Promo

Direktor kompanije „Srboauto“ Predrag Tomić je ovim povodom izjavio:
– Srbija je zemlja koja sa proizvodima porodičnih kompanija i rešenjima malih i srednjih preduzeća može da ostvari značajne rezultate na stranom i domaćem tržištu što smo mi i pokazali u prethodnom periodu. Upravo segment proizvodnje je značajan nosilac privrede u Srbiji i u skorijem periodu realno je za očekivati da će dovesti do ekspanzije domaće privrede kao i proboj na strana tržišta. Takođe, dodao bih da mi u kompaniji ‘Srboauto’ značajne resurse ulaŽemo na usavršavanja postojećih proizvodnih kapaciteta kako bismo ispratili najnovije trendove kao i bili nosioci inovacija i stvaranja novih rešenja.

Slične rezultate kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu ostvarila je i kompanija „Pneumatik flex“ u vlasništvu kompanije „Srboauto“ koja nudi kompletna rešenja za sve hidraulične sisteme, počev od planiranja, projektovanja, pa do prodaje i servisiranja svih pneumatskih i hidrauličnih sistema. Ova kompanija ima tradiciju dugu više od 45 godina i u regionu je prepoznata kao jedan od vodećih lidera u svojoj oblasti. Posebno je zanimljiv podatak da ova kompanija već 15 godina ima uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane na mnogim projektima za domaće i strano tržište, kao i da sa Ministarstvom odbrane nastupa na vodećim sajmovima u svetu.

Rezultati su pokazali da ovakve prodične kompanije i mala i srednja preduzeća kao što su Srboauto i Pneumatik flex predstavljaju najbolji generator izvoza i rasta domaće privrede i da će u predstojećim godinama biti glavni nosioci privrede. Neki analitačari predviđaju da će čak 70% domaćeg izvoza u bliskoj budućnosti pripadati rešenjima male i srednje privrede. Da li je tako, ostaje da se vidi.