Naslovna » BG servis » Vidin kapija i Blok 42: Parking se plaća slanjem SMS-a
Blok 42: Parking se plaća slanjem SMS-a

Vidin kapija i Blok 42: Parking se plaća slanjem SMS-a

Na parkiralištu u Bloku 42 više ne postoje rampe a parking se plaća slanjem SMS-a.

Radnici „Parking servisa“ na Novom Beogradu pre podne su delili građanima letke sa informacijama o novom sistemu plaćanja, koji je osim na ovom, uveden i na parkiralištu „Vidin kapija“.

Trenutno u Beogradu postoji oko pet hiljada parking mesta, a ove dve garaža malo su ublažile probleme sa parkiranjem u prestonici.

Parkiralište u Bloku 42 bilo je specifično zbog velikih gužvi na ulaznim i izlaznim rampama i nekonfornosti. Cena je bila 150 RSD po započetom satu, a sada je 50 RSD. Prvih petnaest minuta je besplatno za sve one koji bi da se nakratko parkiraju. Time se rešava i dosadašnji problem ostavljanja vozila u bulevaru ispred parkirališta, što je ranije bila praksa i čime je ugrožavana bezbednost u saobraćaju.

Ukoliko građani zaborave da plate parking, cena dnevne karte je 1.200 RSD, a ako je plate u roku od osam dana umanjuje se za pedeset odsto i iznosi 600 RSD.

Vremensko ograničenje parkiranja ne postoji, a usluga se plaća slanjem SMS poruke na broj 8115 za satno, odnosno 8116 za višesatno parkiranje, koje košta 450 RSD i važi od trenutka slanja poruke do ponoći istog dana. Parkiralište u Bloku 42 raspolaže sa 446 parking mesta, a „Vidin kapija“ sa 112 parking mesta.

Parking-planovi

U planu je da se po istom principu plaćanje uvede i na parkiralištu u Savamali, čija je izgradnja u toku.

„Parking servis“ svojim sredstvima gradiće podzemnu garažu na Studentskom trgu, kapaciteta 750 parking mesta. Raspisana je javna nabavka za projektanta za ovu investiciju vrednu čak deset miliona evra, a očekuje da taj posao bude završen do kraja godine kako bi gradnja mogla da počne sledeće.

Takođe, raspisana je i javna nabavka za projektovanje dodatnih spratova na garaži Obilićev venac, koja je najopterećenija u gradu, sa 220 novih parking mesta.

Centar grada polako postaje pešačka zona, a u narednih nekoliko godina planirano je zatvaranje poteza između Zelenog venca, Braće Jugovića, Trga Republike i Pariske ulice. Grad zato mora da obezbedi još više parking mesta.

Gradska vlada najavila je da će se u Beogradu graditi nove garaže putem javno-privatnog partnerstva, a „Parking servis“ već ima spremnih šesnaest lokacija. Tako su planirane garaže ispod Trga Republike, s leve strane posle Brankovog mosta i u Pariskoj.

Novina koju će ovo preduzeće zajedno sa gradom pokušati da uvede jeste postavljanje displeja sa informacijama koliko ima slobodnih parking mesta u određenim ulicama.

Analize pokazuju da vozači dnevno gube četrdeset minuta u centru grada tražeći slobodno parking mesto, a na ovaj način neće se zadržavati u ulicama gde su dobili obaveštenje da nema mesta. Za početak, „Parking servis“ će uraditi pilot projekat za nekoliko najfrekventnijih ulica u centru grada. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.