Naslovna » BG servis » Zamena oznaka na stanicama gradskog prevoza
Nove oznake na stanicama

Zamena oznaka na stanicama gradskog prevoza

U okviru projekta „IME“, u prvoj fazi, biće zamenjeno 600 starih oznaka na stanicama gradskog prevoza.

Nove oznake pažljivo su osmišljene a biće postavljene na staničnim stubovima i tablama na kojima će biti sve neophodne informacije.

Predlog oznaka nastao je na osnovu višemesečne analize, i bazira se na funkcionalnosti i autentičnosti po kojoj će biti prepoznatljiv javni gradski prevoz u Beogradu.

Sadržaj informacija i osnovna struktura elementa oznake sastojaće se iz table sa znakom Direkcije za javni prevoz koji je prepoznatljiv i uočava sa većih distanci, table sa informacijama o tarifnoj zoni, kao novom obliku naplate koji se uvodi, i table sa oznakama o vrsti i brojevima linija javnog gradskog prevoza i redu vožnje.

Logo direkcije na stanicama

Osmišljen je novi logo Direkcije za javni gradski prevoz koji simbolima i bojama, asocira na Beograd (ušće dveju reka i točak kao znak prevoza), i može da se čita sa udaljenosti od 100 metara.

Table sa informacijama o tarifnoj zoni, koje će se nalaziti ispod table sa znakom Direkcije, ukazivaće na tarifnu zonu u kojoj je stanica odakle putnik kreće. Novi sistem naplate imaće četiri tarifne zone, koje će se na oznakama stajališta razlikovati po bojama: crvena za 1. zonu, narandžasta za 2. zonu, zelena za 3. zonu i plava za 4. zonu. Takođe, na tablama na kojima će biti ispisan naziv stanice, sa jedne, i broj zone, sa druge strane nosećeg stuba, provlačiće se boja zone, što će omogućiti da se naziv destinacija jasno vezuje za boju.

Informacije o redu vožnje putnici će moći da dobiju korišćenjem broja za oznaku stajališta koji je moguće aktivirati putem mobilnog telefona, a predviđena je i inovacija u vidu QR koda putem koga je moguće pristupiti i novom veb-sajtu Direkcije za javni prevoz, www.bgprevoz.rs.

Izrada novih oznaka javnog gradskog prevoza na stanicama predstavljena je maketom kako bi se prikupili utisci i komentari korisnika javnog prevoza. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.