Naslovna » Izlasci » Festivali » 24. Festival etnološkog filma od 6. oktobra
Međunarodni festival etnološkog filma

24. Festival etnološkog filma od 6. oktobra

Od 6. do 11. oktobra biće organizovan 24. Međunarodni festival etnološkog filma u kino-sali Etnografskog muzeja.

Ovom prilikom će biti predstavljena najnovija svetska i domaća produkcija etnološkog i antropološkog filma. Filmovi će se, po propozicijama Festivala, takmičiti za pet nagrada: Gran Prix za najbolji film Festivala, najbolji domaći film, najbolji inostrani, najbolji studentski i najbolji film na konkursu ID3min.

Selekciona komisija festivala (Ljiljana Gavrilović, doktor etnologije-antropologije, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu i naučni saradnik u Etnografskom institutu SANU i Miroslav – Bata Petrović, diplomirani istoričar umetnosti) pogledala je 92 filma iz 36 zemalja, od toga 12 filmova domaće produkcije, 14 studentskih filmova i 66 filmova inostrane produkcije.

Jedan od kriterijuma kojima su se vodili bilo je „vraćanje Festivala izvornim idejama i principima, tj. doslednijem sprovođenju žanrovskog opredeljenja ka što čistijem etnološkom i antropološkom filmu. Tokom poslednjih nekoliko godina u potpunosti je relativizovana kategorija etnografskog/antropološkog filma. Ako se prihvati tvrdnja da je, maltene, svaki film koji govori o ljudima i prikazuje ljude ‘antropološki film’, onda bi to značilo da su i svi drugi festivali koji prikazuju ljude i ljudske probleme – antropološki. Etnologija/antropologija, kao disciplina, ipak, ima svoju jasnu i preciznu naučnu definiciju, sfere i metode istraživanja i filmovi prikazani na ovom Festivalu bi trebalo da ih odražavaju“.

Korak ka srebrnom jubileju

Ove godine će zajednički biti procenjena ostvarenja iz takmičarskog, informativnog, a potom i ona iz ne manje bitnog programa Festivala plus.

U okviru specijalnog programa biće prikazana produkcija etnologa-muzealaca iz Zapadne Srbije, a na drugoj strani, ostvarenja češkog dokumentariste Karela Vačeka (Karel Vaček) – uzora i izvora inspiracije za mnoge savremene autore u Češkoj.

„Ovogodišnje izdanje festivala predstavlja jedan od poslednjih koraka na putu ka srebrnom jubileju – 25 godina postojanja. Neprekinuto trajanje za nama i putevi pred nama sačinjavaju obavezu da istrajavamo sa programima, koji su oblikovani i konceptualizovani u cilju daljih ostvarivanja stručno, višeznačno i dobro ukomponovanih prepletaja umetničkih i antropoloških sadržaja i forme“, piše u saopštenju organizatora festivala. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.