Naslovna » Izlasci » Shopping » AMD Radeon R9 Nano – moćna grafička kartica
AMD Radeon R9 Nano

AMD Radeon R9 Nano – moćna grafička kartica

Poslednji događaj u svetu PC minijaturizacije je lansiranje nove AMD Radeon grafičke kartice, koja nosi oznaku R9 Nano.

Postoji inverzni trend u IT industriji. S jedne strane imamo situaciju u kojoj smarfoni nastavljaju da dobijaju na dimenzijama i kategorija „Fableta“ postaje de facto standard, s druge strane u PC svetu se nastavlja sa minijaturizacijom. Mali i sve moćniji PC računari postaju sve interesantniji i što je još bitnije sve moćniji.

R9 Nano, jedinstveno parče hardvera ili bolje rečeno „parčence“, monstruozno je moćan grafički akcelerator, koji se po performansama izjednačava sa Ultra-brzim Radeon R9 Fury GPU-om, a prevazilazi snagu osto tako brzog GeForce GTX 980 GPU-a.Promo

No, ovako brze kartice postoje već izvesno vreme na tržištu, ali ni jedna od njih „ne pakuje“ te performanse u grafičku karticu dimenzija jednog Iphone 6 Plus smartfona! Da, verovali ili ne, AMD Radeon R9 Nano je kartica od svega 155 milimetara dužine.

Poređenja radi, duplo duža grafička kartica, kao što je Radeon R9 290 je do 30% sporija i pri tome troši čitavih 100 W više!

Inženjerski poduhvat

Ovaj izvanredni inženjerski poduhvat kompanije AMD je prvenstveno moguć zahvaljujući upotrebi potpuno novog tipa grafičke memorije – tzv. HBM.

HBM memorijski čipovi su toliko mali da ih je moguće pozicinirati uz sam GPU čip i na taj način ih dislocirati sa same štampane ploče grafičke kartice. A što se tiče performansi, zahvaljujući HBM memoriji, omogućen je duplo veći memorijski protok, što je u kombinaciji sa drastičnim unapređenjima same GPU arhitekture, rezultovalo navedenom uvećanju performansi.

Još jedna posledica upotrebe najnovije memorijske tehnologije je to što je potrošnja AMD R9 Nano grafičke kartice svega 175W, tako da kartica zahteva samo jedan osmopinski naponski konektor.

Zahvaljujući ovako niskoj potrošnji – niskoj u kontekstu klase performansi, sam Radeon R9 Nano GPU je moguće ohladiti ekvivalentno kompaktnim kulerom, koji je izrazito tih. Kako bi smo vam „slikovito“ predočili akustičke performanse ove čudesne kartice, reći ćemo da su one na nivou prosečne buke u bibloteci/čitaonici.

Uzevši sve karakteristike AMD Radeon R9 Nano grafičke kartice, zaključuje se da ona praktično predstavlja jedinstveni proizvod bez adekvatne konkurencije.

Jedini drugi model približnih dimenzija je GeForce GTX 970 Mini, koji je ipak drastično sporiji – preciznije oko 30% sporiji i 3 cm duži.

Sve u svemu, ukoliko na umu imate računar minijaturnih dimenzija, zasnovan na nekoj ITX matičnoj ploči, a sa dovoljno snage za igranje igara u 4K rezoluciji, AMD Radeon R9 Nano je jedini izbor, koji će vas koštati 83.000 RSD. Jednostavno, unikatnost je uvek imala svoju cenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.