Naslovna » Izlasci » Festivali » Balkanima 2015 od 6. do 10. oktobra
Balkanima 2015

Balkanima 2015 od 6. do 10. oktobra

Premijere najnovijih animiranih filmova, bogat prateći program i radionica stop-trik animacije – sve će to činiti festival Balkanima 2015.

Od 6. do 10. oktobra evropski festival animiranog filma biće održan u Domu kulture Studenstski grad. Najveća beogradska manifestacija animacije sa međunarodnim renomeom, ove godine donosi atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne animirane filmove prikazivane na najvećim svetskim festivalima animacije u Otavi, Anesiju, Zagrebu i Hirošimi.

Selektori Miloš Tomić, Marija Lazarevski i Mihajlo Dragaš su od 520 filmova koji su pristigli na konkurs odabrali više od 100 najnovijih animiranih filmova iz 28 evropskih zemalja za takmičarski program (autorsku i studentsku takmičarsku selekciju) i za panoramu.

Festival će ugostiti oko 30 autora animiranih filmova iz inostranstva. Poznati svetski autori, animatori, ilustratori, strip autori, novinari, kompozitori, producenti, kao što su Nensi Denej-Felps iz Belgije, Dušan Kastelić iz Slovenije i Boban Savić-Geto iz Srbije biće članovi međunarodnog žirija, dok će u okviru studentskog žirija zasedati Koke Riobo Kortes iz Španije, Marica Kicušić i Miroslav Jelić iz Srbije.

Balkanima 2015

Legende svetske animacije, estonski reditelj Prit Parn i poljski autor Jerži Kuća će prikazati svoja najnovija ostvarenja, kao i njihove mlađe kolege, popularni autori Sintis Lundgren, Nils Hajdinger i Dahi Dženg. Veliku pažnju na festivalima u svetu izazvao je estonsko-hrvatsko-danski film „Život sa Hermanom Rotom“ Sintisa Lundgrena koji je, kroz duhovitu priču o aljkavom pacovu u čiji život ulazi jedna uredna mačka, uspeo da osvoji srca publike i niz nagrada. Zanimljiv je najnoviji animirani film „Bečka krv“ hrvatskih autora Zlatka Boureka i Pava Štoltera rađen tradicionalnom tehnikom animacije na celu.

Zemlja gost – Slovenija

Posetioce ovogodišnje Balkanime očekuje i bogat prateći program. Zemlja gost je Slovenija, te će specijalni program, realizovan u saradnji sa Društvom slovenačkog animiranog filma D’SAF, obuhvatiti projekcije slovenačkih animiranih filmova, predstavljanje filmova i izložbu Dušana Kastelica, poznatog animatora, ilustratora, grafičkog dizajnera, programera video igrica.

Jubilej 70 godina grčke animacije biće obeležen gostovanjem Vasiliosa Karaniconisa predsednika upravnog odbora grčkog ogranka ASIFA (Međunarodnog udruženja animatora), koji će predstaviti grčku animaciju u periodu od 2011. do 2014.

Master čas Nika i Nensi Felps predstavljaće svojevrsno putovanje kroz istoriju animiranog filma, sa fokusom na odnos između animacije i muzike i uz diskusiju o stilskim vizijama između reditelja i kompozitora.

Balkanima 2015

U okviru dečjeg programa, u subotu 10. oktobra, biće prikazano osam animiranih filmova u trajanju od 45 minuta, koji dolaze iz Rusije, Francuske, Nemačke, Švajcarske.

Besplatna radionica stop-trik animacije Miloša Tomića začačkaće osnove ove tehnike i uz mnoštvo primera i priča iz mnogih drugih oblasti osposobiće i možda inspirisati učesnike da se konačno i sami počnu baviti animacijom ili nekom drugom, svojom neostvarenom pasijom. Broj učesnika je ograničen, a mogu se prijaviti zainteresovani uzrasta od 14 do 66 godina.

Balkanima će biti otvorena u utorak, 6. oktobra od 19.00, izložbom „Dobro došli u Geto 4“ Bobana Savića u Galeriji Doma kulture Studentski grad. Od 19.30 je otvaranje izložbe Dušana Kastelića „Prvih 50 godina“ u Velikoj galeriji DKSG, a od 20.00 je svečano otvaranje festivala i projekcija Prvog takmičarskog programa u Velikoj sali. (danubeogradu.rs)