Naslovna » Izlasci » Festivali » Bass Passion – vikend basa i kontrabasa
Bass Passion - Mihailo Miša Blam (foto: Ivan Grlić)
Mihailo Miša Blam (foto: Ivan Grlić)

Bass Passion – vikend basa i kontrabasa

Od 12. do 14. septembra u Domu omladine Beograda i UK Parobrod biće održan Bass Passion.

Vikend basa i kontrabasa zamišljen je kao poligon za predstavljanje muzike koju kreiraju basisti/kontrabasisti, a koji će se održati po prvi put u Beogradu.

Bas kao instrument ili harmonska linija, neretko je u percepciji slušalaca u drugom planu. U novije vreme sve je više muzičara ovog usmerenja koji se ističu ne samo izvanrednom tehnikom sviranja, nego i nesvakidašnjom originalnošću u stvaranju nove muzike.

Nosioci muzičke priče

Bass Passion je muzička manifestacija koja spaja predstavljanje novih tendencija u kvalitetnoj umetničkoj i zabavnoj muzici sa edukacijom studenata muzike ili mladih muzičkih profesionalaca.

Cilj manifestacije je da predstavi umetnike koji iskoračuju iz ustaljenih formi, da izvođača na kontrabasu ili bas gitari predstavi publici kao nosioce muzičke priče.

Osim planiranih koncertata, Bass Passion će imati i edukativni deo, koji će činiti radionice sa umetnicima koji su glavni predstavnici muzičkog programa, u kojima mogu da učestvuju studenti muzike, mladi profesionalci, budući nosioci muzičkog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Zvezde ovog prvog izdanja Bass Passiona su Đorđe Stijepović, rođeni Beograđanin, koji gradi uspešnu karijeru u Americi poslednjih deset godina i Adam Ben Ezra, svetska YouTube senzacija i basistički fenomen.

Bass Passion - Đorđe Stijepović (foto: Sequoia Emmanuelle)
Đorđe Stijepović (foto: Sequoia Emmanuelle)

Đorđe Stijepović

Đorđe Stijepović nastupa prve večeri, u subotu, 12. septembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda a pratiće ga Vasil Hadžimanov, Aleksandar Sedlar i Peđa Milutinović.

Đorđe Stijepović je jedan od najboljih slep kontrabasista sveta. Još tokom studija na FMU u Beogradu bio je inicijator i učesnik brojnih džez, etno i rokabilly projekata (Havana Whisper, Atomic Sunset, Marsia, Shira Utfila, Kal…).

Ubrzo po završetku fakulteta odlazi u San Francisko gde počinje saradnju sa američkim muzičarima. Širom sveta nastupao sa muzičarima kao što su Scotty Moore, DJ Fontana, Dale Hawkins, Wanda Jackson, Donovan, Billy Boy Arnold, Tommy Emmanuel, Ian Fraser poznatiji kao Lemmy iz Motorheada.

Bass Passion - Adam Ben Ezra (foto: Ezra Gozo Mansur)
Adam Ben Ezra (foto: Ezra Gozo Mansur)

Adam Ben Ezra

Adam Ben Ezra nastupa druge večeri, 13. septebra, takođe u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Sam kaže da mu je misija da kontrabas stavi na vodeću muzičku poziciju umesto uobičajene prateće.

Inspiraciju nalazi u radu svojih uzora Baha, Stinga, Čik Korije. Nastoji da pravi aktuelnu muziku i u tome koristi sva raspoloživa sredstva.

Svoj izraz stalno proširuje, a kombinuje elemente džeza, latino i mediteranske muzike. Širom sveta prepoznatljiv po višeglasnom i perkusivnom tremanu kontrabasa.

***

Obojica će održati radionice u UK Parobrod, u ponedeljak, 14. septembra.

Predstojeća manifestacija Bass Passion biće posvećena kontrabasisti i jazz umetniku Mihailu Miši Blamu.

Organizator Bass Passion događaja je agencija „Neki fini ljudi art“, koja se bavi izvođačkom umetnošću, organizovanjem promotivnih događaja, edukativnih programa, i (po prvi put) muzičkih manifestacija, a iza koje stoji Miloš Milovanović, poznati novinar, koji je inače po obrazovanju muzičar – kontrabasista. (danubeogradu.rs)

Bass Passion – program

Subota, 12. septembar
18.30… Tribina: Mihailo Miša Blam (DOB)
20.00… Koncert: Đorđe Stijepović (DOB)
22.00… Miloš Čolović bend (UK Parobrod)

Nedelja, 13. septembar
20.00… Adam Ben Ezra, solo (DOB)

Ponedeljak, 14. septembar
11.00… Radionica – Adam Ben Ezra (UK Parobrod)
13.00… Radionica – Đorđe Stijepović (UK Parobrod)

Bass Passion - Mihailo Miša Blam (foto: Ivan Grlić)
Mihailo Miša Blam (foto: Ivan Grlić)