Naslovna » Izlasci » Festivali » Beograd svetlosti 2015 – iskra blistavih ideja
Beograd svetlosti (Dinka Pignon)
Beograd svetlosti (Dinka Pignon)

Beograd svetlosti 2015 – iskra blistavih ideja

Od 28. septembra do 3. oktobra biće održana manifestacija Beograd svetlosti, jedinstveni događaj posvećen kulturi svetla.

Taman kada jesenja ravnodnevnica najavi kraj leta i noć tiho počne potkradati dan, pod sloganom „Budućnost je sjajna“ biće održan festival Beograd svetlosti.

U duhu proslave Međunarodne godine svetlosti, Beograđani će osetiti novi polet i entuzijazam organizatora da prestonici priredi još mnogo nezaboravnih svetlosnih doživljaja.

Kao multidisciplinarna platforma za razvoj kulture svetla, Beograd svetlosti ohrabruje diskusiju, integraciju i razmenu iskustva i znanja u domenima savremenog umetničkog stvaralaštva, arhitekture i dizajna. Promovisanjem kvaliteta i kreativnosti, inovativnih pristupa i proaktivnog razmišljanja o svetlosnom identitetu grada, kroz edukativne programe takođe poziva i uključivanje šire lokalne zajednice u proces podizanja svesti o značaju prirodne svetlosti, kvalitetnom osvetljavanju, mogućnostima i dometima aktuelnih tehnologija u oblasti osvetljenja.

Tradicionalno, u sjajnoj atmosferi, KC Grad je mesto susreta koje će okupiti istaknute domaće i svetske umetnike i dizajnere svetla, predstavnike iz industrije svetlosti i sveta nauke.

Beograd svetlosti 2015

Kuda nas vodi svetlost?

Ukoliko bi se pre 19. veka mimoilazila Zemlja tokom noći, vrlo verovatno bi se imao utisak da je planeta nenaseljena. Danas naša civilizacija više nije u mraku. Mnogo se duguje savremenim tehnologijama osvetljenja i svetlosti, a foton je u 21. veku postao simbol obnovljive energije.

Proslava Međunarodne godine svetlosti je i pokušaj da se odgovori na pitanje kuda nas to svetlost nadalje vodi?

Beograd svetlosti se svečano otvara 28. septembra u 20.00 izložbom „You Say Light – I Think Shadow“, nagrađene knjige autora Sandre Praun i Aleksandre Stratimirović u Velikoj galeriji KC Grad.

Simpozijum „Budućnost je sjajna“ održava se 29. septembra i posvećen je priči o svetlu; kroz vremeplov svetlosnih tehnologija, preko uzbudljivih savremenih ostvarenja iz oblasti dizajna osvetljenja i svetlosnih izvora, o svetlu kao inspiraciji, kao i o sve aktuelnijem problemu svetlosnog zagađenja i potrebi negovanja i očuvanja noćnog neba.

Prema sjajnoj budućnosti vode nas najblistaviji predstavnici „Sjajne srpske scene“. Deset dizajnera, umetnika, arhitektonskih biroa i naučnika prezentovaće nam šta se danas stvara kod nas i čemu možemo da se nadamo.

Beograd svetlosti (Marko Pavlović)
Beograd svetlosti (Marko Pavlović)

Nesvakidašnja skulpturalna video instalacija „Orchestra of the Uncanny Valley“, umetnice Dinke Pignon otvara se 29. septembra od 20.00 u Garaži Hidrotehnike.

„Svetlosna gerila“, studentska radionica pod mentorstvom španskog dizajnera Ignacia Valera, organizuje se u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i Masterdia – Politehničkim unverzitetom iz Madrida.

„Svetlucanje“ je program posvećen najmlađima. Kreativne radionice na temu svetlosti se organizuju u saradnji sa školama, likovnim i plesnim studijima u Beogradu. Dečiji radovi će biti predstavljeni u Svetlosnoj šetnji od Trga Republike do Kalemegdana, poslednjeg dana manifestacije, 3 oktobra.

Time će i simbolično biti obeležena Međunarodna godina svetlosti u Beogradu.

Organizatori su Beogradski svetlosni detektivi i KC Grad uz podršku raznih institucija. (danubeogradu.rs)