Naslovna » Turizam » Besplatna tura Putevima Tesle
Putevima Tesle (foto: Marija Radovanović)
Putevima Tesle (foto: Marija Radovanović)

Besplatna tura Putevima Tesle

U ponedeljak, 28. septembra od 16.00, biće organizovana besplatan deo ture Putevima Tesle.

Naime, u okviru Dana evropske baštine zainteresovane očekuje još jedan besplatan obilazak stogodišnjih kabineta ETF-a, koji su deo pomenute rute (www.teslaways.rs).

Pored priča o velikom prijateljstvu između Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, koje je ostavilo ogroman trag na celokupan industrijski razvoj Srbije, čućete i na koji način je Tesla proizvodio bežičnu energiju, kako se meri jačina struje, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem…Za dž

Na neobičnu turu kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta povešće vas profesori i Mladi za turizam. Poklon za sve posetioce – Tesla Ways brošura sa poster mapama Putevima Tesle kroz Srbiju i Beograd iz ugla Nikole Tesle.

Prijave za obilazak su obavezne jer je broj posetilaca ograničen! Možete se prijaviti putem imejla info@mladizaturizam.rs ili fejsbuk stranice Putevima Tesle / Tesla Ways.

Putevima Tesle kroz Srbiju

Ruta Putevima Tesle kroz Srbiju obuhvata Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Putevima Tesle uspavlja Klaster puteva kulture, koji umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.