Naslovna » Izlasci » Akcije » Biciklisti ponovo na nasipu u Novom Beogradu
Biciklisti na nasipu u Novom Beogradu

Biciklisti ponovo na nasipu u Novom Beogradu

Pešaci, roditelji s decom u kolicima, roleraši, biciklisti, u subotu, 26. septembra, ponovo će se okupiti na nasipu u Novom Beogradu.

Cilj je da se ukaže na zloupotrebu i uništavanje nasipa na levoj obali reke Save koji služi za saobraćaj motornih vozila, uprkos zabrani po Zakonu o vodama.

U organizaciji beogradskog udruženja „Ulice za bicikliste“ to je bila i tema zajedničke vožnje krajem avgusta, ali se stanje na nasipu nije promenilo.

Nasip je deo biciklističkog puta uz Savu, sve do Rezervata prirode „Obedska bara“ i jedna od rekreativnih biciklističkih ruta koje su 2014. godine obeležile organizacije UNDP i CEP, uz podršku Grada Beograda.

Iz vikendica uz Savu pod nasipom, izgrađenih uprkos zabrani jer je to područje vodozahvata Beogradskog vodovoda, izliva se fekalna voda, šuma uz nasip je velikim delom posečena, uz reku se nasipa zemlja, asfaltira se, a zbog saobraćaja kamiona nasip vidno propada i uleže što može izazvati i poplavu Novog Beograda pri visokom vodostaju Save, piše u saopštenju.

„Ulice za bicikliste“ ukazuju da je „na Savskom nasipu saobraćaj ZABRANJEN u oba smera, ali to ne sprečava vlasnike ilegalnih luksuznih vikendica, vila i dvoraca na Savi da svoje četvorotočkaše bahato poteraju nasipom“.

Iz džipa besno svira…

„Da li biste vi izveli porodicu u šetnju ili vožnju biciklom, ako vam svaki minut iz džipa besno svira užurbani vlasnik vikendice?“, pitaju „Ulice za bicikliste“ gradsku vlast.

Znaci zabrane kretanja motornih vozila i znaci upozorenja da tuda idu biciklisti, redovno nestaju s nasipa na čijem početku kod novobeogradskog Bloka 71 su nekada bili čuvar i rampa.

Udruženje još jednom traži od gradskog Sekretarijata za saobraćaj da naloži da se ponovo postave rampe i znaci zabrane saobraćaja motornih vozila nasipom i da JKP „Beograd put“ to sprovede po nalogu saobraćajne inspekcije kojoj je problem s nasipom prijavljen više puta.

Udruženje i pojedinci su se ovim povodom obratili svim nadležnim pojedincima i institucijama. Zatraženo je preduzimanje hitnih mera zbog uspostavljanja zakonitosti i rešavanja problema, a funkcioneri na vlasti su pozvani na subotnju vožnju, pogotovu zbog toga što i Evropska komisija promoviše mobilnost.

Skup na početku nasipa kod Bloka 71 je u subotu, 26. septembra oko 18.00 sati, a biciklisti će se u 16.30 okupiti na Trgu Republike i u 17.00 sati krenuti ka nasipu u okviru mesečne vožnje „Kritična masa“. (danubeogradu.rs)