Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2015 u Beogradu
Dani evropske baštine 2015: Stari zanati

Dani evropske baštine 2015 u Beogradu

Dani evropske baštine 2015 u Beogradu će biti obeleženi od 19. do 30. septembra.

Program Saveta Evrope i Evropske komisije, u Evropi organizuje se već 23, a u Srbiji 13 godina. Razlog za uspešnost ovog programa je prepoznavanje značaja kulturnog nasleđa, koje predstavlja korene iz kojih crpimo osećaj identiteta i pripadnosti, kako jednoj užoj zajednici, tako i široj, evropskoj zajednici, a kroz bogatstvo raznolikosti nastalo viševekovnim kontaktima, uticajima i razmenama između naroda i kultura.

Kao i svake godine, izborom teme kojom će biti obeleženi Dani evropske baštine, želja je da se šira javnost podstakne na razmišljanje o vrednosti nasleđa i značaju njegovog očuvanja, ali i da se pokrene niz konkretnih akcija kojima bi se doprinelo njegovoj zaštiti.

Stari zanati

U ovoj, 2015. godini, koja je proglašena za Evropsku godinu industrijskog i tehničkog nasleđa, Dani evropske baštine biće obeleženi u Srbiji temom „Stari i tradicionalni zanati – očuvanje i održanje“.

Stari zanati, kao odraz tradicionalnih znanja, imaju izuzetno važno mesto u oslikavanju nematerijalnog i materijalnog bogatstva kulture jednog naroda. Isto tako, oni su u prošlosti, kroz razmenu i promet zanatskih proizvoda doprinosili kulturnim i civilizacijskim prožimanjima i povezivanjima među narodima.

Kao i u najvećem broju evropskih zemalja, tako su i kod nas stari zanati, usled razvoja nauke i tehnologije i masovne industrijske proizvodnje, pred potpunim gašenjem, a neki su već potpuno ugašeni.

Kako bi se očuvali zanati koji su do danas opstali, a kao krajnji cilj i održali, potrebne su organizovane akcije na svim nivoima. Isto tako potrebno je sagledavanje zanata sa više aspekata: aspekta kulturnog nasleđa, kako nematerijalnog, tako i materijalnog, umetničkog, ali i ekonomskog.

Tokom ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine biće pokrenuta neka od važnih pitanja, usmerena na stvaranje uslova za očuvanje zanatskih veština i znanja, podsticanje njihove održivosti i, pre svega, prepoznavanje i vrednovanje njihovog značaja u lokalnim sredinama i među samim nosiocima.

Već smo najavili izložbu „Priča o hlebu“ u Galeriji ZAPROKUL.

Tri celine

Ovogodišnji programi podeljeni su u tri celine: industrijsko i tehničko nasleđe, stari i tradicionalni zanati i program otvorenih vrata. Pripremljeno je oko 150 besplatnih programa: izložbe, obilasci sa vodičima, posete muzejima, filmske projekcije, predavanja, prezentacije, radionice, programi za decu i osobe sa invaliditetom, izleti i drugo.

Tradicionalno, otvaraju se i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi koji doprinose promociji dragocenog nasleđa i ukazuju na njegov značaj i potrebu očuvanja. Među njima su zdanje Narodne skupštine Republike Srbije, predsednika Republike Srbije – Novog dvora, Dvorskog kompleksa, Vlade Srbije, Ambasade Francuske, Narodne banke Srbije, zdanja Grada Beograda – Starog dvora, kao i istorijske kuće – Dom Jevrema Grujića, Kuća porodice Veljković, Kuća kralja Petra Prvog Karađorđevića, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde, Legat kompozitora Josipa Slavenskog.

Za određene programe potrebno je izvršiti prethodno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta ili evidencije posetilaca ili najava organizovanih grupa posetilaca, isključivo na brojeve telefona i na mestima i u terminima koji su navedeni. Prijavljivanje je počelo.

Informacije i prijave: Turističko informativni centar Turističke organizacije Beograda
Knez Mihailova 5, 011/2635-622, 011/2635-343, svakim danom od 9.00 do 19.00. (danubeogradu.rs)

»»» Dani evropske baštine 2015 – program

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.