Naslovna » Izlasci » Festivali » Belgrade Beer Fest 2014 » „Dok sanjamo“ u bioskopima
Dok sanjamo

„Dok sanjamo“ u bioskopima

Nemačka drama „Dok sanjamo“ prikazuje se u domaćim bioskopima od 17. septembra.

Autor se bavi, pre svega, odrastanjem grupe momaka u anarhičnim, tranzicionim vremenima u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Flešbekovi pokazuju njihovo socijalizmom obojeno detinjstvo.

Posebno je zanimljivo što u filmu ne gledamo portret Berlina, čiji je istočni deo vrlo brzo razvio zapadnjačko stanje svesti, nego je radnja smeštena u Lajpcig, gde je tranzicija bila i sporija i anarhičnija.

Danijel, Mark, Riko, Pitbul i Pol su družina prijatelja koji odrastaju početkom devedesetih u Istočnoj Nemačkoj, Prve su godine ponovo ujedinjene Nemačke – kada se sve sudaralo, a opet sve činilo moguće. Od dečaštva do nezgodnog tinejdžerskog doba, Lajpcig je za njih predstavljao čitav svet.

Danijel je bio zaljubljen, Riko najbolji bokser. A Starlet najlepša devojka koju su ikada videli. Odlaze na žurke, luduju, trče u tehno klubove, beže od neonacista, roditelja i budućnosti. Ukratko, odrastaju u vreme anarhije…

Film „Dok sanjamo“ premijerno je u Srbiji prikazan u okviru glavnog programa FEST-a, van konkurencije. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv: Als Wir Traumen. Žanr: drama. Trajanje: 117 minuta. Država i godina proizvodnje: Nemačka, 2015. Režiser: Andreas Drezen.Uloge: Merlin Rose, Džoel Basman, Rubi O. Fi, Julijus Ničkof

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.