Naslovna » BG servis » Egzotične životinje ne smeju da napuštaju stanove
Egzotične životinje u Beogradu

Egzotične životinje ne smeju da napuštaju stanove

Odlukom gradske vlasti egzotične životinje ne smeju da napuštaju stanove.

Postoji zakonska regulativa kada je u pitanju držanje egzotičnih životinja u stanu. To znači da je potrebno da im se obezbede uslovi koji su maksimalno slični njihovom prirodnom staništu, počev od prostora pa do klimatskog ambijenta, rekao je Stanislav Stefanović, načelnik za veterinarstvo i zoohigijenu Sekretarijata za privredu.

Po njegovim rečima, ako su u pitanju neke opasnije vrste životinja, prostor u kome borave mora biti maksimalno obezbeđen, što znači da ne mogu da ga napuste.

– Odlukom Grada Beograda o držanju životinja u delu koji se odnosi na egzotične životinje precizirano je da ovakve životinje ni u kom slučaju ne smeju da napuštaju stan, izuzev ukoliko vlasnik menja mesto boravka ili ih vodi kod veterinara. U tom slučaju propisano je da životinje moraju da budu transportovane u specijalnim transporterima koji su prilagođeni veličini životinja. Kontrole vlasnika ovakvih egzotičnih životinja i da li se oni pridržavaju zakona ne radi Grad Beograd niti neka lokalna samopuprava već inspekcijski organi Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje i izdaje dozvole odnosno rešenja za držanje ovakvih životinja. Samim izdavanjem dozvole mora da se izvrši određeni monitoring prostora gde će ta životinja da boravi i da se proveri da li su zadovoljeni svi kriterijumi koji su zakonom određeni – rekao je Stefanović.

On je dodao da u Zoohigijeni postoje posebno obučeni ljudi koji se bave hvatanjem zmija, ali uglavnom onih životinja koje iz prirode zalutaju u urbanu sredinu.

Postoje kazne za napuštanje životinja i one se kreću od pet do 50.000 RSD za fizičko lice. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.