Naslovna » Izlasci » Akcije » Evropska nedelja mobilnosti 2015 od 16. do 22. septembra
Evropska nedelja mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti 2015 od 16. do 22. septembra

Pod sloganom „Izaberi najbolju kombinaciju“, od 16. do 22. septembra u Beogradu se održava Evropska nedelja mobilnosti.

Cilj manifestacije je da se podstaknu građani da razmišljaju o različitim vidovima prevoza.

Po prvi put u Beogradu u saobraćaj će biti uključene biciklističke trake. Promocija će biti održana u subotu, 19. septembra, kada će duž Bulevara oslobođenja biti organizovana biciklistička vožnja od Banjice do Autokomande.

Pored traka za saobraćaj u Bulevaru oslobođenja postojaće trake za bicikliste, koje će biti označene i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

Zona 30, Dan bez automobila i druge akcije

Tokom manifestacije Evropska nedelja mobilnosti svaki dan biće obeležen nekim događajem, pa će tako sutra biti obeležena „zona 30“ u delu grada koji je oivičen Francuskom, Ulicom cara Dušana, Tadeuša Košćuška, Uzun Mirkovom i Vasinom ulicom, a gde će ograničenje saobraćaja biti 30 kilometara na sat.

U petak će biti obeležena zona škole u zemunskoj Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“, u nedelju će biti obavljeno obeležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom na Savskom trgu, a u ponedeljak zone usporenog saobraćaja u Šafarikovoj.

U utorak, 22. septembra, na Dan bez automobila biće promovisano postavljanje parkinga za bicikle tipa P-profil.

Gradska uprava je u velikoj meri posvećena poboljšanju saobraćaja i na promociji alternativnih vidova, pa Beograd, pored ostalog, ima 16 kilometara žutih traka, a u planu je da taj broj bude i veći.

Održivi vidovi transporta

Evropska nedelja mobilnosti predstavlja kampanju kojom se promovišu održivi vidovi transporta u cilju promene ponašanja učesnika u saobraćaju, a od 2002. godine mnogobrojnim aktivnostima utiče na izbor načina prevoza u gradovima, na poboljšanje zdravlja i unapređenje kvaliteta života.

Projekat već nekoliko godina podržava i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a Miroslav Tadić iz te organizacije navodi da je cilj promocija alternativnih vidova saobraćaja.

– UNDP će nastaviti sa tim aktivnostima, a nova podrška lokalnim samoupravama biće usmerena da se izbore sa klimatskim promenama i u tom smislu unaprede saobraćaj koji doprinosi emisiji štetnih gasova. Već nekoliko godina zaredom podržavamo i pomažemo Gradu Beogradu da se priključi zajednici evropskih gradova koji obeležavaju Evropsku nedelju mobilnsti kao jedan panevropski događaj, čiji je osnovni cilj da ukaže na to kako saobraćaj može da funkcioniše u skladu sa principima zaštite životne sredine i principima održivog razvoja – istakao je Tadić. (Beoinfo)

About Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.