Naslovna » Izlasci » Film » Filmovi u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja
Filmovi u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja

Filmovi u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja

Narodni muzej u Beogradu u sklopu manifestacije „Muzej u srcu grada“ organizuje filmske projekcije u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja od 3. septembra.

Predviđeno je da u Muzeju Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) budu prikazana filmska i dokumentarna ostvarenja naše značajne prošlosti kao i ostvarenja o velikanima opismenjavanja i reformatorima našeg jezika iz druge polovine 18. i prve polovine 19. veka.

Projekcije se održavaju svakog četvrtka tokom septembra u terminima od 18.00.

Prvo „Karađorđe“…

Prvi film koji će biti prikazan u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja, ovog četrvtka, 3. septembra od 18.00, je „Karađorđe (Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa)“.

Reč je o prvom srpskom igranom filmu snimljenom 1911. godine, koji je posvećen velikom voždu Karađorđu Petroviću i nastao je kao rezultat sažimanja različitih pozorišnih predstava, izvođenih s početka XX veka.

„Karađorđe (Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa)“ je prvi nemi igrani film iz 1911. godine snimljen u Srbiji u trajanju od sto minuta.

Film je dugo bio zagubljen ali je pronađen 2003. godine u Austrijskom filmskom arhivu u Beču. Posvećen je velikom voždu Karađorđu Petroviću i nastao je kao rezultat sažimanja različitih pozorišnih predstava, izvođenih s početka XX veka.

Ovo filmsko ostvarenje o Prvom srpskom ustanku i stvaranju moderne srpske države režirao je Ilija Stanojević (poznatiji kao Čiča Ilija), glumac, reditelj i pisac koji je svoju karijeru ostvario u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Producent ovog igranog filma o borbi Srba protiv Turaka na početku 19. veka je čuveni Svetozar Botorić, ugostitelj, trgovac, vlasnik bioskopa i prvi srpski filmski producent. On je u svom hotelu „Pariz“, na Terazijama, otvorio krajem 1908. prvi stalni bioskop u Srbiji.

Uloge u filmu tumače: gosp. Milorad Petrović kao Karađorđe; Sava Todorović kao Starac Fočo od stotinu leta; I. Stanojević kao Vujica Vulićević; Sotirović kao Hajduk Veljko; Milutinović kao Janko Katić; gđica. Jurkovićeva kao majka Karađorđeva; gđa. Pavlović kao žena iz naroda i gđa. Arsenovićka kao Jelena žena Karađorđeva.

Ciklus filmova će biti realizovan u saradnji sa Programskim arhivom RTS-a i Jugoslovenskom kinotekom. (danubeogradu.rs)

Filmovi u dvorištu Muzeja – program

Četvrtak, 3. septembar (18.00) Karađorđe (Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa)
Četvrtak, 10. septembar (18.00) Filmski prikazi o Dositeju Obradoviću
Četvrtak, 17. septembar (18.00) Rodni Jadar
Četvrtak, 24. septembar (18.00) Tri filma o Vukovom životu

loading...