Naslovna » Izlasci » Film » Filmski ciklus „Počasna nagrada Goja: Antonio Banderas“
Antonio Banderas

Filmski ciklus „Počasna nagrada Goja: Antonio Banderas“

U Kinoteci će biti organizovan filmski ciklus „Počasna nagrada Goja: Antonio Banderas“ od 3. do 7. oktobra.

Institut Servantes i Jugoslovenska kinoteka organizuju ovaj ciklus posvećen svetski poznatom glumcu koji je ove godine primio Počasnu nagradu Goja. Španska filmska akademija dodelila je Banderasu ovu nagradu čime je on postao najmlađi glumac koji je dobio nagradu za životnu delo u 54. godini života.

Filmski ciklus objedinjuje pet žanrovski različitih filmova u kojima je Antonio Banderas igrao ili koje je režirao. Ciklus će se prikazati u Uzun Mirkovoj 1 od subote do srede od 20.30. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaznice po ceni od 200 RSD mogu se nabaviti na blagajni Jugoslovenske kinoteke pre projekcije.

Komičar, zavodnik, reditelj…

Ciklus „Počasna nagrada Goja: Antonio Banderas“ obuhvata četiri filma između 1985. i 1990. godine u kojima je Antonio Banderas igrao i jedan film iz 2006. godine na kom je radio kao reditelj.

Ciklus pruža i uvid u špansku kinematografiju osamdesetih godina. Takođe, odlično se vidi i razlika između njegovih ranih radova i potonjeg prelaska iza kamere.

Ciklus otvara u subotu komedija „Faraonov dvor“ iz 1985. u kojoj su pored Banderasa igrali neki od najboljih komičara španskog filma. Nedelja i ponedeljak su rezervisani za trilere „Zadovoljstvo ubijanja“ iz 1988. i „Ako ti kažem da sam pao“ iz 1989. U utorak će biti prikazan film u kom je Banderas odigrao neizbežnu rolu zavodnika „Protiv vetra“ iz 1990. Ciklus će zatvoriti film koji potpisuje kao reditelj „Put u nepoznato“ iz 2006. gde okom zrelog posmatrača oslikava probleme omladine u XXI veku.

Španska filmska akademija donela je odluku o dodeli nagrade Banderasu na osnovu ͈njegove briljantne karijere sa obe strane Atlantika, tokom koje je realizovao raznovrsne uloge, pokazao svoje rediteljsko umeće i uronio i u oblast produkcije.

Nagradu mu je predao čuveni španski reditelj Pedro Almodovar sa kojim je Antonio Banderas više puta sarađivao. U govoru prilikom primanja nagrade Banderas je istakao da je „gluma za njega više od profesije, da sve što poseduje i što on jeste zahvaljuje upravo ovom zanimanju“.

***

Nagrade Goja dodeljuju se od 1987. godine u različitim kategorijama za najbolja filmska ostvarenja na španskom jeziku koja obuhvataju dela iz Španije i Latinske Amerike.

Antonio Banderas (Malaga, 1960) počeo je da radi još od rane mladosti na televiziji i pozorištu, a nekoliko godina kasnije debitovao je u filmu Pedra Almodovara „Lavirint strasti“. Zajedno sa ovim rediteljem je snimio pet filmova a naslovi kao što su „Matador“, „Žene na rubu nervnog sloma“, „Veži me“ doprineli su da Banderas postane velika nada španskog filma. Posle ovih ostvarenja počinje i njegova međunarodna karijera koja ga je dovela do Holivuda.

Upravo u SAD je snimio i svoj prvi rediteljski debi, film „Ludi u Alabami“ (1999). Ljubav prema rodnoj Malagi očigledna je i u njegovom drugom dugometražnom filmu „Put u nepoznato“. Nagradu Goja je posvetio svojoj ćerki, Steli del Karmen. (danubeogradu.rs)

Antonio Banderas