Naslovna » Izlasci » Festivali » FRKA u Beogradu, 25. septembra
FRKA u Beogradu

FRKA u Beogradu, 25. septembra

Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) je jednodnevni događaj zakazan za 25. septembar u Mikser House-u (Karađorđeva 46).

FRKA je posvećena unapređenju ljudskih prava romske zajednice u Srbiji, promociji romske kulture i skretanju pažnje na akutne probleme sa kojima se Romkinje i Romi u Srbiji i regionu susreću svakodnevno.

FRKA obuhvata nekoliko celina. Šetnja, od 11.55, od zgrade Vlade Srbije Nemanjinom ulicom do Mikser House-a sa ciljem da Rome i Romkinje stavi u centar pažnje i skrene pažnju javnosti na loš položaj romske zajednice i svakodnevnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava. Tokom Šetnje, učesnici će se kratko zaustaviti u parku kod autobuske stanice, kako bi izbeglicama uručili hranu, vodu, odeću, obuću i higijenska sredstva kao znak solidarnosti.Za dž

Debatni program će obuhvatiti dve tribine: „Evropa, Balkan i Romi“ (14.30-16.00) i „Romkinje između tradicije i emancipacije“ (18.00-19.00).

U okviru kulturnog programa, posetioci će imati prilike da prisustvuju otvaranju izložbe mladog romskog umetinika Ivana Prede (14.00), projekciji dokumentarnog filma o Šabanu Bajramoviću (16.30) i nastupima grupa GRUBB, Crna mamba i Gipsy Mafia (20.00).

Događaj organizuju Civil Rights Defenders, Romski kulturni centar i Centar za proisvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan. (danubeogradu.rs)