Naslovna » Izlasci » Festivali » GoetheFest 2015: Sećanja i nade
GoetheFest 2015: Fak ju, Gete
Fak ju, Gete

GoetheFest 2015: Sećanja i nade

Od 8. do 14. oktobra u Dvorani KCB biće održan IV GoetheFest, festival savremenog nemačkog filma.

Ovu manifestaciju uspešno, četvrti put zaredom, organizuju Goethe-Institut i Kulturni centar Beograda. Festival pod sloganom „Sećanja i nade“ (Erinnerungen und Hoffnungen) biće održan i u KC Niš (od 16. do 22. oktobra) i KC Novi Sad (od 21. do 27. oktobra).

Pravo sa Berlinala, program GoetheFest-a 2015 u Kolarčevoj 6, ponovo predstavlja najnovije filmove iz Nemačke. Izbor obuhvata naročito filmove koji su bili nominovani za Nemačku filmsku nagradu 2015 i koji su i nagrađeni.

Izborom programa koji se kreće od „istorijske dokumentarne fikcije“, preko neobičnih i bolnih sećanja iz mladosti pa sve do eksperimentalne vožnje kamere u jednom kadru, tzv. „onetake“, kroz noćni Berlin, zastupljene su raznovrsne teme i umetnički pristupi.

Selektor festivala, direktor Gete Instituta, Matijas Miler-Viferig izabrao je 12 filmova različitih po žanru, tematici i estetici koje će publika moći da pogleda tokom sedam festivalskih dana.

GoetheFest: Feniks
Feniks

Posleratno vreme

Festival počinje projekcijom filma „Feniks“ Kristijana Pecolda, 8. oktobra od 20.00. Film je rađen po motivima romana „Povratak iz pepela“ Ibera Monteljea. Radnja je smeštena u period posle završetka Drugog svetskog rata. Ovo je delo o nemogućem povratku kući i, po svemu sudeći, zauvek izgubljenom identitetu. Glumica Nina Hos je za glavnu ulogu u ovom filmu dobila Nemačku filmsku nagradu 2015 za najbolju žensku glavnu ulogu.

Nacionalsocijalizam, posleratno vreme i pad zida za mnoge filmske stvaraoce iz Nemačke su preovlađujuće teme – zato što istorija nudi materijal za veliko filmsko platno. I zato što ti filmovi postižu međunarodne uspehe.

Ova paralela je već poznata iz istorije nemačkog filma: počev od filma „Bela ruža“ – priči o minhenskoj grupi otporaša – preko „Braka Marije Braun“ – Fasbinderovoj genijalnoj priči o ženi iz posleratne Nemačke – pa sve do filma „Good bye, Lenin“, legendarnom nemačkom filmu o „Zaokretu“ (Die Wende). Pod sloganom „Sećanja i nade“ GoetheFest 2015 takođe projektuje jednu takvu programsku paralelu.

GoetheFest 2015: Who Am I
Who Am I

Protiv zaborava

Svojim jermenskim epom „Rez“ Fatih Akin podseća na genocid od pre sto godina – njegov film uspeva da stvori upečatljive slike večnog progona i bekstva. Film je na repertoaru 13. oktobra od 21.00.

U svom novom filmu „Elzer – 13 minuta„, Oliver Hiršbigel, poznat kao režiser filma „Pad“, inscenirao je atentat na Hitlera iz 1934. – kao priču o hrabrosti i sopstvenoj volji.

Na programu je i delo Đulia Rikjarelija, italijanskog reditelja koji živi u Nemačkoj. Njegov film „U lavirintu ćutanja“ je kriminalističko-pravna priča o pripremama za prve sudske procese vezane za Aušvic – i govori o klimi zataškavanja u posleratnoj Nemačkoj i hrabroj borbi protiv zaborava.

U vrhunsku grupu nominacija za Nemačku filmsku nagradu 2015 uvrštena je i drama o hakerima „Who Am I – Nijedan sistem nije siguran„, ali i priča o neonacistima „Mladi smo i jaki“.

Oskar Reler, enfant terrible nemačkog filma, kao i uvek na čudan način iskorišćava svoju porodičnu istoriju i svoje doba panka u starom zapadnom Berlinu iz 80-ih: „Smrt hipicima – živeo pank“ – sa velikim glumcima kao što je Tom Šiling u ulozi Oskara Relera i Aleksander Šer kao Bliksa Bargeld iz „urušene novogradnje“.

GoetheFest 2015: Viktorija
Viktorija

Film ide svojim putem…

Viktorija“ Sebastijana Šipera je veliki laureat ovogodišnje Nemačke filmske nagrade – dobitnik „Zlatne Lole“ i pet ostalih nagrada „Lola“: za režiju, obe glavne uloge, kameru i muziku. To je noćna šetnja po Berlinu bez ijednog koraka – jedan jedini kadar u trajanju od oko dva sata.

„Trijumf ‘Viktorije’ je sasvim u redu“, piše Frankfurter algemajne cajtung povodom ovogodišnje konkurencije. „Nemačka filmska akademija je lovorike dodelila filmu koji u svakom pogledu ide svojim putem, počev od nepostojećeg scenarija, preko režije koja je jedino putem radio-veze mogla da utiče na insceniranje uživo, pa sve do montaže, koje nema“.

Najuspešniji film prošle godine u Nemačkoj bila je tinejdžerska komedija iz Berlina „Fak ju Gete“ reditelja Bore Dagtekina. Smešno je i drsko kada bivši zatvorenik (u glavnoj ulozi Elias M’Barek sa kvalitetima jedne zvezde) iz nehata postane najomiljeniji nastavnik škole u potpunom rasulu u jednoj gradskoj četvrti.

GoetheFest 2015: Kada smo sanjali
Kada smo sanjali

Ozbiljna komedija

Film može da se shvati i sasvim ozbiljno: propast obrazovanja, problematika migranata, mobing i nasilje u školama, jezička bezobzirnost, reforma pravopisa – „Bora Dagtekin odlično zna kako se govori u dvorištima nemačkih škola, podzemnoj železnici i benzinskim stanicama.

To je grub, neotesan, plastičan, čudesno pogrešan nemački koji se odmah razume i zvuči ispravno: „kicdojč“ – jezik mladih iz urbanih četvrti, „kul“ nemački, opušten nemački, turski nemački, multikulturni nemački, balkanski nemački, kreolski nemački.“ (Die Zeit) Nije moguće da su se milioni nemačkih posetilaca bioskopa prevarili. (Mada…)

Ovogodišnje, 4. izdanje GoetheFest-a biće zatvoreno filmom „Kada smo sanjali“ Andreasa Drezena. Reditelj je uspeo da iz dela Klemensa Mejera na filmsko platno prenese mračne scene o početku i neuspehu u NDR-u posle Zaokreta.

Film govori o zanosu jednog posebnog vremena, ali i o godinama u kojima dolazi do sudara društva i sistema i u kojima je sve, ali bukvalno sve bilo moguće.

***

Karte se prodaju po ceni od 250 RSD na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda. Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16.00 do 21.00. (danubeogradu.rs)

GoetheFest 2015: Rez
Rez

GoetheFest 2015 – program

Četvrtak, 8. oktobar
20.00… Otvaranje
Feniks – Kristijan Pecold, Nemačka, 2014, 98 min

Petak, 9. oktobar
19.00… Hrabar poduhvat – Kristijan Cibert, Nemačka 2015, 95 min
21.00… Fak ju, Gete – Bora Dagtekin, Nemačka, 2013, 113 min

Subota, 10. oktobar
19.00… Who am I – Nijedan sistem nije siguran – Baran bo Odar, Nemačka, 2014, 106 min
21.00… Elzer – 13 minuta – Oliver Hiršbigel, 2015, 114 min

Nedelja, 11. oktobar
19.00… U lavirintu ćutanja – Đulio Rikijareli, Nemačka 2015, 123 min
21.00… Viktorija – Sebastijan Šiper, Nemačka, 2015, 134 min

Ponedeljak, 12. oktobar
19.00… Smrt hipicima! Živeo pank! – Oskar Reler, Nemačka, 2014, 104 min
21.00… Mladi smo i jaki – Burhan Qurbani, Nemačka, 2014, 128 min

Utorak, 13. oktobar
19.00… Jagnje – Kutlug Ataman, Nemačka, 2014, 87 min
21.00… Rez – Fatih Akin, Nemačka, 2014, 138 min

Sreda, 14. oktobar
20.00… Finale
Kada smo sanjali – Andreas Drezen, Nemačka 2015, 220 min (repriza sa FEST-a)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.