Naslovna » BG servis » Gradski prevoz: Od 1. oktobra niže cene karata i do 40 odsto
GSP - autobusi

Gradski prevoz: Od 1. oktobra niže cene karata i do 40 odsto

Primenom novog tarifnog sistema u javnom gradskom prevozu od 1. oktobra biće smanjene cene karata, naročito u prigradskim delovima grada, gde će cena biti 40 odsto niža.

– Oni koji su plaćali više od 7.000 RSD za zone 3 i 4, sada će plaćati 4.900 RSD, što je mnogo pravednije. Naši građani iz prigradskih opština imali su ogroman trošak, i to nije bilo u redu. Očekujem da će sada građani da se odluče za kupovinu mesečne karte, što je najjeftiniji vid prevoza. Kontrole će biti pojačane, s obzirom na to da su karte pojeftinile. Nije cilj kažnjavanje, već da se karta plati jer Grad Beograd odvaja velika sredstva za gradski prevoz, a kupovinom karata povećavaju se sredstva kojima se ulaže u kvalitet i kupovinu novih vozila – istakao je rekao je direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović.

On je dodao da je od 500.000 ljudi koji žive u prigradskim opštinama samo 20.000 kupovalo kartu.

Beograd će biti peti grad u Evropi koji će imati mogućnost plaćanja karte mobilnim telefonom, što je novina koja će takođe početi da se primenjuje od 1. oktobra. Potrebno je skinuti aplikaciju, mobilni telefon se prisloni na displej validatora i on naplati kartu.

Najavljeno je i da će karta za gradski prevoz do kraja godine moći da se plaća i platnim karticama.

Novi tarifni sistem rezultat je sistemskog brojanja putnika, posle čega je urađena mreža novih linija usklađena sa brojem putnika na pojedinim linijama. Na osnovu brojanja putnika neke linije će biti skraćene, a neke produžene, neke linije se spajaju, ali niko neće ostati bez prevoza.

Uvedene su četiri zone: zone 1 i 2 podrazumevaju sadašnji ITS 1 odnosno gradsku zonu, zona 3 obuhvata Sopot Barajevo i deo Grocke, a zona 4 Mladenovac i Lazarevac. Ove zone biće obeležene različitim bojama kao što je to u „Parking servisu“, a nove table sa informacijama biće postavljene na svim stajalištima. (Beoinfo)