Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba fotografija „Beograd – Buenos Ajres“
Izložba fotografija "Beograd – Buenos Ajres"

Izložba fotografija „Beograd – Buenos Ajres“

Institut Servantes započinje novu sezonu sa izložbom fotografija argentinskog umetnika Klaudija Bagalija „Beograd – Buenos Ajres“.

Od 10. septembra (19.00) do 20. oktobra u galeriji Instituta Servantes biće izložene fotografije srednjeg formata na kojima umetnik kroz svoj objektiv poredi Beograd i Buenos Ajres.

Skrivena lepota prestonica

Fotografska izložba Klaudija Bagalija sastavljena je od trideset fotografija na kojima su umetnikova dva omiljena grada: rodni Buenos Ajres i Beograd, grad koji ga je osvojio svojom skrivenom lepotom.

Kroz svoje fotografije pokazuje sličnosti i različitosti dve metropole, kroz boje, kontraste, zgrade i sudbine ljudi. Buenos Ajres je grad koji dobro poznaje i fotografiše ceo život, dok ga je Beograd osvojio pre šest godina i od tada pokušava da uhvati kroz svoj objektiv njegovu lepotu, parkova, zgrada, ljudi na ulici, lepotu koja je često neprimećena i skrivena.Za dž

Beograd je jedan od najstarijih gradova Evrope čija istorija seže skoro 7000 godina unazad. Danas je to četvrti grad po broju stanovnika u Jugoistočnoj Evropi, posle Istanbula, Atine i Bukurešta.

Izložba fotografija "Beograd – Buenos Ajres"

Buenos Ajres je osnovao 1580. godine Huan de Garai. Španski kralj ga je 1776. godine imenovao za glavni grad novoformiranog Vicekraljevstva Rio de la Plate. Tokom prve britanske invazije, koja se dogodila 1806, grad su okupirale britanske snage i tokom 45 dana je bio pod zastavom Velike Britanije. Veliki Buenos Ajres bio je jedna od glavnih destinacija za imigrante koji su stizali krajem XIX veka. Posle reforme argentinskog ustava 1994. grad je dobio sopstveni ustavni akt i autonomnu vladu koja se neposredno bira.

Klaudijo Bagalio rođen je u Buenos Ajresu krajem šezdesetih godina. Od malena je razvio posebnu sklonost ka arhitekturi i estetici. Pre šest godina je stigao u Beograd.

Ulaz na izložbu „Beograd – Buenos Ajres“ je slobodan. (danubeogradu.rs)