Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Lica Sofije“ na Kalemegdanu
Izložba "Lica Sofije" na Kalemegdanu

Izložba „Lica Sofije“ na Kalemegdanu

Izložba fotografija „Lica Sofije – raste, ali ne stari“ otvorena je na Savskom šetalištu u parku Kalemegdan.

Prikazane fotografije od kraja XIX veka do danas jasno pokazuju kako se Sofija menjala.

Izložbu čini 30 fotografija Sofije – jednog od najdrevnijih gradova među evrospkim prestonicama, na čijoj su teritoriji pronađeni tragovi naselja iz vremena neolita.

Direktor JP „Beogradska tvrđava“ Petar Andrijašević rekao je da „ova izložba pokazuje koliko su istorija i kultura Srbije i Bugarske povezane“. Ovo je druga godina zaredom da se realizuje slična izložba na Kalemegdanu, kojom se Beograđanima približava susedna prestonica.

Ambasador Republike Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov istakao je povezanost dveju zemalja, naglašavajući da ova izložba doprinosi jačanju kulturne saradnje Srbije i Bugarske. On je rekao da će posetioci Kalemegdana videti različita lica Sofije, ali da je bugarska prestonica „mnogo više od toga“ i pozvao sve da je posete i osete njen duh.

Izložba je organizovana uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, fotografije je dostavio Muzej istorije Sofije pri Stoličnoj opštini, a realizovana je u saradnji Ambasade Republike Bugarske u Srbiji i JP „Beogradska tvrđava“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.