Naslovna » Izlasci » Festivali » Jednodnevni festival Poetski grad u Magacinu
Poetski grad

Jednodnevni festival Poetski grad u Magacinu

U Magacinu u Kraljevića Marka 4, u subotu 26. septembra od 20.00, biće održano poetsko takmičenje u okviru festivala Poetski grad.

Cilj je afirmacija i promocija stvaralaštva sveže autorske svesti. Urbani ritam, disidentski tonovi i nezdravo jaka volja za dobrom artističkom vožnjom, jedini su preduslov učešća u predstojećem susretu.

Članovi žirija u sastavu Ivana Peško, Milan Mijatović i Siniša Stojanović, izabrali su sledeće pesnike za nastup na Festivalu: Bojan Ilić Bokerini (Niš), Damir Nedić (Kragujevac), Đorđe Đorđević (Beograd), Nikola Oravec (Novi Sad), Radovan Božović (Beograd), Dragana Bečejski (Pančevo), Marija Pejin (Beograd), Ivan Vujetić (Beograd), Mladen Lukešević (Beograd), Borislav Stanić (Subotica), Periša Armuš Beli (Beograd) i Momčilo Bakrač (Vrbas).

Moguće i izbacivanje u publiku

Autorske pesme u živom izvođenju (čitanju) ne smeju biti duže od četiri minuta. Utvrđeno vreme se ne sme drastično prekršiti, inače dolazi do diskvalifikacije a šarmantno obezbeđenje izbaciće pesnika sa bine direktno u publiku.

U polufinalu takmičenja, autori će izvoditi po dve pesme (po jedna pesma u svakom krugu čitanja), a četvoro plasiranih u finale takmičenja izvodiće po jednu pesmu. Petočlani žiri sistemom bodovanja takmičara, izabraće pobednika koji će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 10.000 RSD.

Članovi žirija Festivala su: Dragoslava Barzut, Goran Živković, Anna Rostokina, Ilija Rajačić i Sanja Grujić. Voditeljica večeri biće mlada Ivana Peško, moderatorka književnih večeri u Beogradskom čitalištu.

Kao muzička podrška Festivala, nastupiće Miloš „Sick Mick“ Perić (vokal, usna harmonika i gitara). Šef Sikijeve Mikijeve bluz papazjanije će svirati bluz i svašta šareno što liči na bluz.

Organizator je udruženje Poezin, a pokrovitelj i glavni sponzor Festivala je Sekretarijat za kulturu grada Beograda. (danubeogradu.rs)