Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Jesen 2015. u Beogradu
Jesen u Beogradu

Jesen 2015. u Beogradu

Jesen 2015. stiže u Beograd i ostatak severne Zemljine polulopte u sredu 23. septembra u 10.22 (po srednjoevropskom vremenu).

Trajaće deo septembra, ceo oktobar i novembar i deo decembra. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevnicu, obdanica i noć traju po 12 sati. Prvog dana jeseni u Beogradu će, po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti pretežno sunčano sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 28 stepeni. Jesen će trajati do 22. decembra, kada počinje zima.

Svako godišnje doba otvara neko novo poglavlje u tekućoj godini. Ali, s početkom jeseni mnogi Beograđani počinju da tonu u (zimski) san.

Sećaju se lepih trenutaka provedenih tokom leta i sramežljivo prave planove za sledeće, a s radošću i nekom nadahnutom energijom planiraju poduhvate do kraja godine. Uključujući i eventualne aktivnosti tokom novogodišnjih praznika. OVDE pogledajte koji su to najvažniji događaji u Beogradu ove jeseni.

Jesen u Beogradu

Zlatno lišće

Većina Beograđana oseća kao da je jesen već stigla, u paketu sa nižim temperaturama koje su nas trgle iz žege.

Većina prodavaca odavno je povukla iz ponude letnje kolekcije i predstavila nove modele za jesen-zimu 2015. po, uglavnom, astronomskim, cenama.

U lepim i sređenim beogradskim parkovima, sve je manje ljudi, a naročito dece. Igraonice su ponovo “in“, a novi početak školske godine i blizina prvog tromesečja postavlja pred đake nove izazove.

Ubrzo ćemo obuti i nepromočive cipele kojima ćemo gaziti zlatno lišće po beogradskim bulevarima.

Beograd s jeseni ponovo vrvi od stanovnika. Stigli su stari, a dočekali smo i novopečene studente. Mnogi baš s jeseni odluče da okrenu novi list i presele se u Beograd. Polako se odričemo ispijanja kafe u baštama i tražimo tople i ušuškane štekove našeg velikog grada. Radujemo se filmovima u zatvorenom prostoru, pozorišnim premijerama, razmišljamo o predstojećem Sajmu knjiga i maštamo na čiji bismo koncert voleli da idemo.

Frka, užurbanost, gužve u javnom prevozu, sve češće i sve hladnije kiše… katkad nas čine i depresivnim. I, onda, sve to nekako prođe i „dok trepnemo“ stigne zima donoseći praznike i čaroliju. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić