Naslovna » Izlasci » Film » „Marsovac: Spasilačka misija“ premijerno 30. septembra
Marsovac: Spasilačka misija

„Marsovac: Spasilačka misija“ premijerno 30. septembra

Novi film Ridlija Skota „Marsovac: Spasilačka misija 3D“ biće premijerno prikazan u bioskopima Cineplexx, 30. septembra od 20.00.

Reditelj Ridli Skot se vraća na velika vrata naučno-fantastičnom žanru sa filmom „Marsovac: Spasilačka misija“, urađenom na osnovu istoimenog, najautentičnijeg SF romana u poslednjih nekoliko godina autora Endija Vira.

Radnja filma je smeštena na Mars, a u središtu priče je astronaut Mark Vatni (Met Dejmon), prvi čovek koji je kročio na Crvenu planetu. Ubrzo posle sletanja, Vatni je suočen sa mogućnošću da bude i prvi koji će na Marsu ostaviti svoje kosti.

Snažna oluja prekinula je misiju na Marsu posle čega su preostali članovi posade izgubili svaki kontakt sa Vatnijem. Uprkos svemu, on je preživeo, ali ostao je sam i napušten na neprijateljskoj planeti. Sa ograničenim resursima, pokušava da preživi i pošalje poruku na Zemlju da je i dalje na Marsu kako bi ga kolege spasile.

Ima dovoljno zaliha da preživi 28 dana u nemogućim uslovima. Milionima milja daleko, NASA i tim međunarodnih naučnika neumorno radi da vrati „Marsovca“ kući, dok njegova posada planira odvažnu, ako ne i nemoguću misiju spašavanja.

Oštroumna, duhovita i napeta priča ujediniće sve Zemljane dok budu pomno pratili povratak „Marsovca“ na Zemlju.

Adaptaciju romana „Marsovac“ Endija Vira za filmsko platno napisao je Dru Godard, poznat po filmovima „Svetski rat Z“ i „Derdevil“. Pored Dejmona, Ridli Skot je okupio impresivnu glumačku ekipu – Džesiku Čestejn, Kristen Vig, Kejt Maru, Majkla Penu, Džefa Danijelsa, Čivetela Ehiofora i Donalda Glivera.

Marsovac: Spasilačka misija

Pravi astronauti – oduševljeni

Knjiga „Marsovac“ dobila je pohvale iz svemira i astronauti ne mogu da dočekaju da pogledaju istoimeni film Ridlija Skota.

Kjel Lindgren, astronaut Nase iz Međunarodne svemirske stanice, izjavio je da su i on i njegov kolega, Skot Keli, pročitali roman Endija Vira. Lindgren je istakao novinarima da mu se knjiga zaista dopala i da se nada da će dobiti kopiju filma 2. oktobra, dan posle premijere.

Astronauti su nedavno razgovarali telefonom sa zvezdom filma, Metom Dejmonom. Oni su pozvali glumca, koji tumači ulogu fiktivnog astronauta Marka Vatnija, koji je greškom ostavljen na Marsu, dok je obilazio Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija. „To je bio interesantan razgovor“, prisetio se Lindgren tokom jedne konferencije za novinare. „Svakako nam je bilo zabavno“.

Keli, koji je skoro pola godine u jednoj svemirskoj stanici, rekao je da je teško uporediti svoje iskustvo u orbiti sa putovanjem na Mars. „Za one koji idu na Mars, naročito prvi put, to će biti neverovatna destinacija i događaj, zbog kojeg će zaista biti uzbuđeni“, rekao je Keli. „Ne kažem da nisam uzbuđen zbog ostalih stvari“. Posada na Marsu, takođe, neće cirkulisati stalno, a tako je i na svemirskoj stanici.

Devetoro ljudi iz četiri države boravilo je u laboratoriji u orbiti, a troje, predstavnici Rusije, Kazahstana i Danske, se vratilo na Zemlju. Keli i Rus, Mihail Kornijenko, ostaće tamo do sledećeg marta. To će biti najduža misija za Nasu do sada. Zvaničnici smatraju da je ta dugogodišnji misija neophodan korak, jer agencija ima u planu da ekspedicije na Mars produži do 2030. godine.

S obzirom da je knjiga fokusirana na crvenu planetu, Nasa je „prihvatila Marsovca“ i obrnuto.

Novi film Ridlija Skota stiže u domaće bioskope od 1. oktobra. (danubeogradu.rs)

Prevod i originalni naziv filma: Marsovac: Spasilačka misija / The Martian. Početak prikazivanja: 1. oktobar 2015. Dužina trajanja filma: 141 minut. Država i godina proizvodnje: SAD, 2015. Žanr: naučna-fantastika. Uloge: Matt Damon, Jessica Chastain, Michael Peña, Jeff Daniels. Reditelj: Ridley Scott.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.