Naslovna » Izlasci » Izložbe » Mini BG vesti: Izložba „Foto Safari“ i druge postavke
Remont - Đoko Jeremić, slike i restlovi
Remont - Đoko Jeremić, slike i restlovi

Mini BG vesti: Izložba „Foto Safari“ i druge postavke

»»» Od 10. (19.00) do 28. septembra nova izložba u Prodajnoj galeriji Beograd: Vladimir Perić i Milica Stojanov predstaviće instalaciju „Foto Safari“.

Serija životinjskih portreta „Foto Safari“ nastala je preoblikovanjem futrola analognih fotoaparata u duhovito reinkarnirane životinjske likove.

»»» U Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) od 7. do 25. septembra biće otvorena izložba „Đoko Jeremić, slike i restlovi“ Ivana Jovanovića. Postavka se nadovezuje na prethodni ciklus autora „Đoko Jeremić, drugovi i barok“ a predstavlja reminiscenciju na vreme uspona socijalističkog, radničkog društva. Polazište su stare, crno-bele fotografije entuzijastičke omladine koja naivno pozira u uniformama sa oružjem, u vreme snimanja Bulajićeve „Neretve“.

»»» U Kući kralja Petra I od 8. (19.00) do 14. septembra biće otvorena izložba vajara Stojana Aćimovića i slikarke Maje Zorić. Ulaz će biti slobodan svakog dana od 12.00 do 18.00.

»»» Do 30. septembra u Muzeju nauke i tehnike (Skender-begova 51) biće otvorena izložba „Narodno graditeljstvo kao inspiracija“. Sa više od 100 crteža, grafika, slika i mapa 20 autora iz privatne kolekcije i arhivskog materijala autor Ljubo Maričić istražuje prisustvo motiva narodnog graditeljstva u srpskoj umetnosti.

Muzej nauke i tehnike - Jovan Krizek - Kuća sa kapijom, 30 godine 20. veka
Muzej nauke i tehnike – Jovan Krizek – Kuća sa kapijom, 30 godine 20. veka

»»» Od 8. do 23. septembra u KC Grad biće otvorena izložba Mirka Nikolića u okviru projekta „Frontiers in Retreat“. On će boraviti u Beogradu i Boru i pokušaće da inspiraciju za svoj rad nađe na ovim lokacijama. Fokus njegovog rada biće usmeren ka bakru.

»»» Od 8. (19.00) do 21. septembra u Galeriji DOB biće otvorena izložba slika i crteža „Ljudski faktor“ Stefana Tasića i Luke Tripkovića. U poodmakloj tehnološkoj eri svako posezanje manuelnim može se videti kao neka vrsta ako ne protesta, onda barem rezervisanosti u odnosu na sveopštu lakoću digitalnog, user friendly sveta. Radovi Stefana Tasića i Luke Tripkovića uz takvo opredeljenje nose i naglašeno odustajanje od raznobojnog univerzuma, gotovo asketsko svođenje na grizaj (u slikama), to jest grafit (u crtežima).

»»» U Galeriji Podroom (KCB, Trg Republike 5) od 8. do 19. septembra biće otvorena grupna izložba „Looking at the Big Sky“. Kustoskinja izložbe dr Renate Bušman predstaviće savremenu nemačku video umetnost. Publika će moći da vidi 14 radova studenata četiri likovne akademije iz Nemačke.

»»» Do 11. septembra otvorena je izložba Sanje Dević „Grafički identiteti 3“ u Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12).

»»» Izložba „Šta se kuva“ Miodraga Kojića može da se pogleda u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4) do 16. septembra. Umetnik na svojim slikama menja smisao saobraćajnih znakova, šablona i tagova i stvara apstraktnu stvarnost. Raznim vizuelnim simbolima šalje direktnu poruku o tome šta se kuva na našim ulicama.

Process - David Pujado
Process – David Pujado

»»» U galeriji Process (Kralja Petra 71) od 10. do 16. septembra svoje fotografije izložiće David Pujadó. U okviru postavke „Barceloneta“ umetnik će dočarati atmosferu sa popularne plaže u Barseloni od pre tri decenije.

»»» Da podsetimo, do 19. septembra biće otvorena izložba „Srećnom čoveku sat ne otkucava“. Umetnica Nevena Popović predstavlja skulpture i asamblaž u Likovnoj galeriji KCB, kao deo doktorskog umetničkog projekta na FLU.

»»» Od 7. do 19. septembra u galeriji Bartselona (Belgrade Design District, 1. sprat, lokal 96) biće otvorena izložba „Portraits of Hands“ Igora Mandića. Umetnik objašnjava zašto baš ruke: „Čovek se rodi bez svesti o svom obliku i tek sa pola godine otkriva svoje ruke. Ja sam svoje ruke otkrio kao već odraslo dete sa oko deset godina i od tada više obraćam pažnju na ljudske ruke nego na lica. Lice može da me prevari, ruke do sad nisu. Sa njih mogu da pročitam. Kažu da su oči ogledalo duše. Možda, ali sam zato skroz siguran da su ruke ogledalo života“. (danubeogradu.rs)

Bartselona - Igor Mandić
Bartselona – Igor Mandić
Prodajna galerija Beograd - izložba "Foto Safari"
Prodajna galerija Beograd – izložba „Foto Safari“
KC Grad - Mirko Nikolić
KC Grad – Mirko Nikolić
Galerija DOB - Ljudski faktor
Galerija DOB – Ljudski faktor