Naslovna » BG svaštara » Nauka » Otvoren Naučno-tehnološki park Beograd
Naučno-tehnološki park Beograd

Otvoren Naučno-tehnološki park Beograd

Danas je otvoren Naučno-tehnološki park Beograd u Zvezdarskoj šumi.

Kompleks površine 16.446 kvadratnih metara sastoji se od pet zgrada sa ukupno 20 nivoa, uključujući ulazni hol, vezne delove i pasarele.

Park se nalazi u blizini Instituta Mihajlo Pupin, dok su Tehnički fakulteti udaljeni svega oko dva kilometra. Kompleks je dizajniran i izgrađen u skladu sa međunarodnim standardima kvaliteta i principima energetske efikasnosti. Izgradnja je završena sredstvima Evropske investicione banke.

Udaljenost od aerodroma je 22 km, dok je udaljenost od centra grada 4,5 km. Do kompleksa saobraća redovna linija gradskog prevoza (66).

Kome je Naučno-tehnološki park Beograd namenjen

NTP Beograd je prvenstveno namenjen inovativnim tehnološko-razvojnim kompanijama, i to pre svega u sledećim oblastima:
• informacione i komunikacione tehnologije,
• biomedicina,
• novi materijali i nanonauke,
• zaštita životne sredine i klimatske promene,
• energija i energetska efikasnost,
• poljoprivreda i hrana.

Poziv kompanijama

Danas je objavljen i javni poziv kompanijama iz oblasti tehnološkog razvoja i IT sektora za saradnju sa ovom institucijom.

Namena ovog objekta je da se zaposle mladi i visokoškolovani kadrovi, kao i da u njemu budu smeštene kompanije odnosno preduzeća koja se bave inovativnim tehnologijama.

Park je rezultat saradnje Grada Beograda, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Univerziteta u Beogradu. Ovde će sve biti na jednom mestu, ljudi će moći da dobiju nova znanja i da osnuju svoje kompanije, a već osnovane kompanije koje imaju svoje proizvode moći će da dobiju kvalitetnu radnu snagu.

Naučno-tehnološki park Beograd registrovan je kao organizacija upravo zbog infrastrukturne i stručne podrške inovacionim kompanijama kao i zbog njihovog povezivanja i što brže primene novih tehnologija, stvaranja i plasmana novih proizvoda i usluga, a u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje.

Većina razvijenih zemalja odavno ima ovakve komplekse, u kojima su smeštene visokotehnološke kompanije koje zapošljavaju mlade kadrove.

Naučno-tehnološki park Beograd

Po rečima Gordane Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, danas je objavljen prvi javni poziv za prijem članova i to za tehnološko-razvojna preduzeća koja žele da svoj razvoj lociraju u novom modernom kompleksu Zvezdarske šume.

– Pozivamo sve domaće i strane tehnološko-razovojne kompanije da se odazovu ovom našem pozivu, mala, srednja i velika preduzeća, da ovde napravimo jedno jako tehnolopško jezgro, a naš cilj je da im pomognemo u razvoju tako što ćemo otvoriti vrata nauke. Sve ovo radimo u skladu sa najboljim primerima evropske prakse. Do sada smo u skučenim uslovima uspeli da pospešimo razvoj skoro pedeset kompanija, verujem da ovde možemo mnogo više – rekla je Gordana Danilović Grković.

Nova sinergija

NTP Beograd je osnovan u junu 2015. godine u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, čime je, u skladu sa primerima dobre međunarodne prakse, osigurana podrška institucija, ključnih za podršku inovacija, i stvorena je sinergija za stimulisanje rasta ekonomije zasnovane na znanju.

Planirano je da se u roku od tri godine u kompleksu NTP Beograd na Zvezdari nađe do 80 tehnoloških, razvojnih preduzeća, više od 30 novih, start-up preduzeća i do 1.000 zaposlenih, obrazovanih mladih ljudi.

Više informacija o uslovima javnog poziva i proceduri za prijavljivanje mogu se naći na internet-stranici www.ntpark.rs a rok za podnošenje prijava je 9. oktobar 2015. godine. (danubeogradu.rs / Beoinfo)