Naslovna » Izlasci » Film » „Poseta“ – u bioskopima od 10. septembra
Poseta

„Poseta“ – u bioskopima od 10. septembra

Od 10. septembra u domaćim bioskopima prikazivaće se horor „Poseta“, autorski projekat M. Najta Šjamalana.

Šjamalan se vraća svojim korenima strašnom pričom o bratu i sestri koji su poslati na udaljenu farmu u Pensilvaniji kod svoje babe i dede na nedelju dana. Kad deca otkriju da je stariji bračni par umešan u nešto duboko uznemirujuće, shvatiće da su im šanse da se vrate kući svakim danom sve manje i manje.

Postoje samo tri pravila kad dođete u bakinu kuću:
1. Jedite koliko hoćete
2. Uživajte
3. Ne izlazite iz sobe posle 21.30

… da preplaši publiku

Kad je bioskopska publika prvi put čula ime M Najt Šjamalana 1999, upoznavanje je pratio njegov svetski fenomen „Šesto čulo“. Od tada, ovaj reditelj je imao i hitove „Nesalomiv“ i „Znaci“, ali je on oduvek želeo da se vrati nezavisnim korenima i da snimi mali film koji će izazvati iskonsko, dugotrajno uzbuđenje: da film publiku preplaši.

Za scenaristu i reditelja koji smatra da su „Isterivač đavola“, „Ajkula“, „Psiho“ i „Osmi putnik“ najbolji trileri koji polako grade napetost, snimanje filmova je obrnuti proces u kome zapleti njegovih priča proizilaze iz samih likova. On veruje da trileri koji ne počnu sa solidnom dramskom bazom ne vrede ni da se snimaju.

Šjamalan je zamislio priču o Beki i Tajleru, deci koju je otac napustio kad su im se roditelji razveli. Inteligentna Beka je rediteljka amater koja snima dokumentarac o njihovom putu kod babe i dede s majčine strane, koje nikad nisu videli.

Ona i njen mlađi brat, Tajler, reper u usponu koji anksioznost leči komplikovanim opsesivno-kompulsivnim ritualima, pozdravljaju se s majkom na železničkoj stanici i odlaze u srce Pensilvanije da iskuse nešto što godinama nisu imali: bezuslovnu ljubav babe i dede. Konačno je došlo vreme da i njih neko razmazi i da se osećaju kao i drugi unučići, ali i da otkriju zašto ih je majka držala podalje od svojih roditelja sve do sad.

Šjamalan kaže da se nije osećao ovako pun energije godinama i da je ponosan na svoj rad. „‘Poseta’ ima format kao nijedan drugi film. Ovo je uzbudljivo i opasno. Glavni lik je 15-godišnja rediteljka koja veruje u moć filma. Kao da sam ja ponovo dete koje se pita da li veruje da je stvaranje filmova kao magija“.

Uz skroman budžet i sa ekipom od samo pet glumaca, Šjamalanov poslednji film u nekim trenucima liči na intimnu dramu…

Kad je došlo do odabira glumaca, on je bio vrlo brižljiv u svom izboru. „Odabrao sam ove ljude sa svih strana sveta da igraju u mom filmu. Kad smo radili čitalačke probe, shvatio sam da bi mi ovo mogla biti najdraža ekipa glumaca. Oni kao da su ti ljudi koje sam ja opisao u scenariju“.

Pošto je Šjamalan odrastao i živi u Pensilvaniji, nije čudo da je film sniman na jezivoj, izolovanoj i autentičnoj farmi u Pensilvaniji.

Šjamalan je brižljivo osmislio „Posetu“ iz Bekine perspektive, što je omogućilo filmu da počne sa „Snimam film o svojoj porodici“ i da se razvije u „Šta sam otkrila?“ On kaže: „Beka ima odlično oko i ona vidi svet kao predivno mesto. To što je ona rediteljka motiviše njen lik, a film je samo produžetak toga.“

Ispostaviće se da je njegov perfekcionizam bio neprocenjiv jer je bilo krucijalno za scenaristu/reditelja da snimi scene na određen način kako bi izgradio horor. To je uključivalo i to da se scene snimaju po redu, što je omogućilo glumcima da otkriju svoje likove dok se i horor u scenariju odigrava. Bjenstok priča o Šjamalanovoj posvećenosti autentičnosti: „‘Poseta’ je snimana u formatu dokumentarca. 99 posto ovog filma je ‘ono što vidite to i dobijate’. Nema kompjuterske animacije“. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: The Visit. Država i godina proizvodnje: SAD, 2015. Žanr: horor, triler. Uloge: Olivia DeJonge, Ed Oxenbould, Deanna Dunagan, Peter McRobbie. Reditelj i scenarista: M. Night Shyamalan.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.