Naslovna » Izlasci » Pozorište » Rakugo prvi put u Beogradu
Rakugo: Dajen Kićiđicu (foto: diane-o.com)
Rakugo: Dajen Kićiđicu (foto: diane-o.com)

Rakugo prvi put u Beogradu

Tradicionalna japanska umetnost komične priče rakugo biće prvi put predstavljena u Beogradu.

Japanska umetnica engleskog porekla Dajen Kićiđicu, nastupiće u svečanoj sali Filološkog fakulteta 9. oktobra od 16.30 i na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta, 10. oktobra od 18.00.

Rakugo predstavlja tradicionalnu japansku umetnost komične priče. Rakugo pripovedač, odeven u tradicionalnu japansku nošnju, sedi pred publikom i priča priču kroz dijalog, prilagođavajući glas, mimiku i način govora likovima iz priče.

U Japanu je rakugo vrlo posećen, zbog svoje jednostavnosti i pristupačnosti širokim slojevima publike.

Poznavanje japanske kulture, ali i zapažanje kulturnih razlika čine osnovu zabavnih rakugo priča umetnice Dajen Kićiđucu, poreklom iz Liverpula. Još kao dete, Dajen je bila fascinirana antikvitetima, zamkovima, starim crkvama, ali je volela i da sluša priče.

Dok je stopirala sa ostrva Hokaido, u severnom Japanu, do ostrva Kjušu, na jugu, zasenjena raznim aspektima japanske kulture na koje je nailazila, odlazi na časove japanske keramike, ikebane (Misaki škola), čajne ceremonije (Omote Senke škola), ali i umetnosti oblačenja u kimono (kicuke). Danas je Dajen učitelj sa nastavnim licencama za ikebanu i čajnu ceremoniju.

Njen prvi uvod u svet rakugo umetnosti tradicionalnog japanskog pripovedanja bio je 1996. godine, kada je imala priliku da radi kao asistent za scenu pozorišta pionirske rakugo predstave na engleskom jeziku.

Učenje kroz smeh

Pošto je videla rakugo prvi put, odmah je bila opčinjena. Od njenog prvog izlaska na pozornicu 1998. godine do danas, imala je turneje širom Japana i inostranstva sa misijom da čuva i širi tu divnu rakugo kulturu. Dajenini visoko rangirani nastupi prepuni su duhovitosti.

U njima ona prenosi iskustva sa svojih putovanja iz više od 40 zemalja kombinujući ih sa lepotom japanske kulture viđene očima autsajdera. Na svojim predavanjima, ona kombinuje sve ovo sa svojom najnovijom strašću, smeh jogom (za koju je dobila kvalifikaciju od svog instruktora u Indiji).

Kako japanska omladina počinje polako da se udaljava od tradicionalne kulture, Dajenin rakugo savršeno je sredstvo za „Učenje kroz smeh“, gde publika sluša naratora u živom okruženju na engleskom jeziku, koji joj izlaže istoriju, kulturu i tradicionalne načine života.

Držeći predavanja u raznim zemljama iznenađena je koliko su ljudi zainteresovani za japansku kulturu. Ostaje posvećena širenju japanske kulture kroz organizovanje raznovrsnih događaja koji su deo kulturne razmene, kao i nastojanju da japansku kulturu i japanski način života približi pre svega mladima.

Čest je gost na japanskom radiju i televiziji, ali i u drugim sredstvima javnog informisanja. U znak priznanja što su njene aktivnosti pomogle građenju spona između Japana i drugih zemalja, Dajen je dobitnica Nagrade Nakasone Jasuhiro, koju joj je u junu 2013. godine dodelio Institut za studije međunarodne politike (IIPS). (danubeogradu.rs)