Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Šezdeseti Sajam knjiga od 25. oktobra do 1. novembra
Sajam knjiga

Šezdeseti Sajam knjiga od 25. oktobra do 1. novembra

Jubilarni, šezdeseti Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 25. oktobra do 1. novembra.

Pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“ počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga je Rusija i imaće počasni štand u Hali 2a Beogradskog sajma.

Više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva prikazaće svoju produkciju na oko trideset hiljada kvadrata izložbenog prostora u halama 1, 1a, 2a, 2ce i 4 Beogradskog sajma.

Programski urednik Sajma knjiga Dragan Hamović rekao je da će se u Hali 1a odvijati „promotivna, tribinska manifestacija“, a u areni će biti programski prostor za razgovore o knjigama, koji će od ove godine nositi naziv Plato Miloša Crnjanskog.

Jedan od „glavnih junaka“ sajma je Branko Ćopić, a obeležiće se i 120 godina od rođenja Milana Kašanina, 80 godina od rođenja Danila Kiša, 140 godina od rođenja filozofa Branislava Petronijevića i 1.200 godina od rođenja Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja.

Sajam knjiga – prvih šezdeset godina

Pripremljena je monografija pod nazivom „Šezdeset godina Sajma knjiga“ na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. U ovoj publikaciji moći će da se vidi društveni, diplomatski, ekonomski i politički presek događaja u vezi sa sajmom i menjanje kulturne politike. Pripremljena su i dva filma od deset minuta i pola sata, koji će dati kratki pregled dosadašnjih manifestacija.

Beogradski sajam ponudiće i programe za decu, a prvi put biće organizovan i Festival stvaralaštva mladih autora za stvaraoce mlađe od trideset godina, gde će se predstaviti dela iz likovne, muzičke, scenske i filmske umetnosti čija je tema knjiga.

Školski dan je četvrtak, 29. oktobar, a porodični dani ponedeljak i utorak, 26. i 27. oktobar. Tradicionalno, biće dodeljene i nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u četiri kategorije, a prvi put dodeliće se i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku.

Cena ulaznice je nepromenjena u proteklih šest godina, te pojedinačna ulaznica iznosi 250, a grupna 150 RSD. Porodična karta košta 600 RSD. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.