Naslovna » BG servis » Spomenik Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu
Borislav Pekić

Spomenik Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu

Spomenik Borislavu Pekiću mogao bi da bude podignut na Cvetnom trgu, u donjem delu gde se Njegoševa ulica ukršta sa ulicom Kralja Milana.

Zvanični predlog predlog podneli su Ljiljana i Aleksandra Pekić, supruga i ćerka jednog od najznačajnijih srpskih književnika u 20. veku, i još neki gradski zvaničnici.

Spomenik će biti poklon njegove fondacije i poštovalaca Borislava Pekića i već su obezbeđene određene donacije. Plan je da se spomenik podigne do kraja godine ili, najkasnije, do 4. februara naredne godine, na dan kada je Pekić rođen.

Najavljeno je da će spomenik biti drugačiji i odslikavaće Pekićev duh i genijalnost.

Ime Borislava Pekića u Beogradu nosi škola na Bežanijskoj kosi, ulica na Vračaru i ogranak Gradske biblioteke na Vračaru.

Inače, Grad je dobio zvaničnu podršku Udruženja dramskih umetnika Srbije da se na renoviranom Cvetnom trgu postave spomenici najpoznatijim srpskim glumcima, rediteljima i dramskim piscima. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.