Naslovna » Izlasci » Sport » Sportski vikend: Beogradski ultramaraton 2015
Beogradski ultramaraton 2015

Sportski vikend: Beogradski ultramaraton 2015

Beogradski ultramaraton će se ove godine po prvi put održati u predivnom ambijentu Donjeg Grada Kalemegdanske tvrđave, 19. i 20. septembra.

Trka koja će početi u subotu tačno u podne trajaće 24 sata na kružnoj stazi dužine 1,3 km, a trkači imaju mogućnost da u prijateljskom okruženju predahnu u šatorima, da se okrepe ukusnim toplim i hladnim obrocima, napicima i snekovima i da prate svoje rezultate kod stola za sudije.

S obzirom na velike napore koje ulažu, sve vreme im je na raspolaganju i medicinska pomoć, kao i tim profesionalnih masera u slučaju fizičkih tegoba.

Trke samoprevazilaženja koje se već skoro dve decenije održavaju na Beogradskom ultramaratonu, svake godine pružaju novu priliku hrabrim trkačima iz zemlje i inostranstva da ispitaju krajnje granice svojih mogućnosti. Trkači za šest, 12 ili 24 sata prevale zapanujuće distance koje se mere na skali od 50 do više od 200 km.

Na ovim trkama osnovni cilj nije pobediti druge i stići prvi, nego pobediti svoja sopstvena ograničenja, kako fizička u vidu povreda, zamora i iscrpljenosti, tako i unutrašnja kao što su prisustvo straha, sumnje u sebe ili želje za odustajanjem. Zbog toga se organizator – Šri Činmoj Maraton Tim – trudi da pruži podršku trkačima i ohrabri ih da ostvare svoj cilj.

Oboreni rekordi

Prethodnih godina na Beogradskom ultramaratonu su oboreni državni rekordi Srbije, Makedonije i BIH. Naši najbolji ultramaratonci postigli su vrhunske rezultate na 24 sata: tako je Jovica Spajić 2013. godine pretrčao 218 km i oborio državni rekord u muškoj konkurenciji, dok je Tanja Stojanovski oborila državni rekord u ženskoj konkurenciji prošle godine, pretrčavši 192 km.

Možda najveći primer da ljudskim sposobnostima nema granica pruža nam 79-godišnjakinja iz Beograda koja iz godine u godinu iznenađuje sugrađane svojim redovnim učešćem u ovim veoma zahtevnim ultramaratonskim trkama. Angelina Anđelić, učiteljica u penziji, bavi se trčanjem od svoje 55. godine i ima iza sebe četrdesetak osvojenih pehara. Prošle godine je u Trci na 24 sata pretrčala fantastičnih 94 km. Zaista neverovatno! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.