Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Stefan Milenković i Edin Karamazov u Kolarcu
Stefan Milenković i Edin Karamazov (foto: Nikša Stipaničev)
Stefan Milenković i Edin Karamazov (foto: Nikša Stipaničev)

Stefan Milenković i Edin Karamazov u Kolarcu

U sredu, 30. septembra od 20.00, u Kolacu će svirati Stefan Milenković i Edin Karamazov.

Duo koji pomera granice nastupiće u Kolarčevoj zadužbini u organizaciji Centra beogradskih festivala.

Dva velikana izvešće sonatu „Arpeđone“ Franca Šuberta, „Balkanski mozaik“ Dušana Bogdanovića, „Začaranu zoru“ Ravija Šankara i „Priču o tangu“ Astora Pjacole.

Zasigurno je da će savršena strast i energija koju je ovaj muzički duo podelio sa publikom tokom uspešne turneje po regionu kulminirati na beogradskom koncertu 30. septembra.

Ulaznice po cenama od 900, 1.200 i 1.500 prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine (radno vreme blagajne: od 10.00 do 14.00 i od 14.30 do 19.30).

Stefan Milenković, violina

Miljenik beogradske publike, violinista Stefan Milenković odlikuje se izuzetnom profesionalizmom, kreativnošću i energijom. Još u ranom detinjstvu uspešno je osvojio koncertne scene sposobnošću da ostvari direktan kontakt sa publikom kojoj daruje nezaboravne nastupe. Kao 25-godišnji violinista, 2002. godine, izabran je u rodnom Beogradu za „umetnika godine“.

Njegova muzička i životna filozofija zasniva se na istraživanju sveukupne muzičke baštine. Posedujući široka stilska interesovanja, Milenković je pored saradnje sa brojnim orkestrima (Berlinski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Indijanapolisa, Kamerni orkestar Orfej, Kamerni simfonijski orkestar Aspena, Helsinška filharmonija, Filharmonijski orkestar Severnonemačkog radija iz Hanovera, Orkestar Francuskog radija, Orkestar Boljšoj teatra, Belgijski nacionalni orkestar, simfonijskim orkestrima Meksika, Sao Paola, Melburna i Kvinslenda) nastupao sa poznatim bendom Gorilaz, kao i na koncertima koji se pamte sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim trijom – gde otkriva i osvaja nove prostore muzike svirajući naizmenično svira na akustičnoj i električnoj violini.

Nedavno je beogradskoj publici predstavio projekat Tango Compas koji je pokrenuo sa akordeonistom Markom Hatlakom predstavljajući temperamentnu tango muziku različitih autora u sopstvenim aranžmanima.

Za posvećenost humanitarnim akcijama dobio je mnoga priznanja. Učestvovao je na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESKO – a u Parizu, zajedno s legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom.

Stefan Milenković i Edin Karamazov izuzetno uspešno sarađuju i na zadovoljstvo publike, dele umetnički senzibilitet i strast prema izazovima u istraživanju novih muzičkih formi.

Edin Karamazov

Edin Karamazov se dokazao kao najharizmatičniji lautista današnjice. Njegova uzbudljiva virtuozna izvođenja na lauti i gitari, sa repertoarom koji se proteže od muzike XVI veka do danas, osvojili su najbolje kritike i nezabeležene pohvale u Evropi i Americi.

Kao solista nastupao je i snimao sa vodećim međunarodnim ansamblima za ranu muziku i umetnicima kao što su Hilliard ansambl, Hespèrion XX, Andreas Šol kao i Sting. Vešt interpretator i tehničar na brojnim žičanim instrumentima, Karamazov je nastupao u najprestižnijim svetskim dvoranama među kojima su amsterdamski Konserthebau, londoski Vigmor Hol, berlinska Filharmonija i bečki Koncerthaus.

Edin Karamazov ostaje posvećen istraživanju upotrebe laute u modernoj muzici. Pored solističke karijere uživa u praćenju pevača različitih stilova i kultura. Kao nekada, i dalje uživa da koncertira na iznenadnim uličnim nastupima. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.