Naslovna » BG servis » Stiglo deset „Mercedes“ autobusa
Deset novih "Mercedes" autobusa

Stiglo deset „Mercedes“ autobusa

Beograd je danas dobio prvih deset autobusa iz kooperacije „Ikarbusa“ i „Mercedesa“.

Ispred Starog dvora organizovana je primopredaja deset novih autobusa, a bili su prisutni premijer Aleksandar Vučić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i Aksel Ditman, ambasador Nemačke i drugi zvaničnici i funkcioneri. Čin primopredaje simbolično je obeležen zajedničkom vožnjom centrom grada.

Do kraja ove godine Beograd bi trebalo da dobije još trideset a tokom 2016. „Ikarbus“ bi trebalo da napravi još 80 autobusa. Autobusi su crveni, imaju Wi-Fi, mesta za osobe sa invaliditetom, klima uređaje…

Internet će u tim autobusima biti besplatan. Prvog oktobra biće uveden novi tarifni sistem koji podrazumeva jeftinije karte za građane Beograda koji žive u prigradskim naseljima skoro za 40 odsto i od 1. januara startuje nova mreža linija.

Novi autobusi imaju karakteristike savremenih vozila gradskog tipa: samohodnu „Mercedesovu“ šasiju, motor „euro 5“, automatski menjač, kapacitet od 100 putnika, poseduju sistem za mobilni unutrašnji i spoljašnji video-nadzor, sistem za automatsko brojanje putnika, antivandal sedišta…

Nabavka ovih vozila je istovremeno i podsticaj domaćem proizvođaču i privredi jer 50 odsto komponenata dolazi od dobavljača iz Srbije. (Beoinfo)